برنامه ریزی درسی روزانه برای کنکور
در اینجا صفر تا صد تنظیم یک برنامه کاملا منطقی و فردی را برای شما دانش آموزان عزیز آورده ایم. همچنین مطالعه این مقاله را به مشاوران تحصیلی که تازه وارد این عرصه شده اند، توصیه می کنم. همکاران عزیز قطعا با استفاده از این موارد و تجربه ارزشمند خودتان می توانید بهترین برنامه ریزی درسی روزانه را برای دانش آموزانتان تنظیم کنید. برای این کار باید یک سری اصول و قواعد را در نظر بگیرید تا بتوانید بهترین و ایده آل ترین برنامه را تنظیم کنید.
ما به شما این اصول و قواعد را در ادامه متن خواهیم گفت. طبیعتا با در نظر گرفتن هر کدام از این موارد به شکل بسیار بهتری می توانید برنامه ریزی روزانه داشته باشید. در واقع باید در طول روز حتما این نکات رارعایت کنید. در غیر این صورت نمی توانید یک مطالعه با کیفیت را داشته باشید.
فهرست مطالب
Toggleاصول و قواعد برنامه روزانه
برای حرفه ای بودن در هر کاری باید تمام تصمیم هایی که می گیرید هم حرفه ای باشند. بدون داشتن مهارت بالا و تخصص کافی نیز نمی توانید حرفه ای باشید. اگر می خواهید اصول برنامه ریزی درسی روزانه ویژه کنکور را رعایت کنید باید یک سری از فاکتورهای لازم را در نظر بگیرید. در شرایطی که این اصول را در نحوه مطالعه کردن خود لحاظ کنید، می توانید هر روز بهترین مطالعه را داشته باشید. برای همین لازم دیدیم که تمامی قواعد مورد نیاز در یک برنامه روزانه را به شما بگوییم.
مشخص کردن برنامه مدرسه
اگر دانش آموز هستید و روزهایی از هفته به مدرسه می روید باید ساعات حضور در مدسه را در برنامه مشخص کنید. این اولین و مهمترین قدم برای داشتن یک طرح مطالعه روزانه است. برای این منظور یک ساعت قبل از شروع مدرسه صرف آماده شدن شما و رسیدن به مدرسه می شود.
توجه کنید این یک ساعت با فرض این در نظر گرفته شده که فاصله خانه تا مدرسه شما در پر ترافیک ترین روز بیشتر از نیم ساعت نباشد. اگر مسیر مدرسه بیشتر از این زمان لازم دارد، حتما زمان اماده شدن و رسیدن به مدرسه را افزایش دهید.
پس از اینکه به خانه برگشتید، حوالی 2 ساعت را برای صرف نهار و استراحت در نظر بگیرید. بعضی از دانش آموزان متاسفانه پس از صرف نهار زمان زیادی را به استراحت و حتی خوابیدن می پردازند. البته استراحت و خوابیدن کمک بسیار زیادی در افزایش کیفیت مطالعه شما خواهد کرد. اما مراقب باشید که این استراحت بیش از اندازه نباشد. شما به طور معمول حدود 2 ساعت را می توانید به این امر اختصاص دهید.
برنامه ریزی تکالیف و امتحانات مدرسه
بیشتر دانش آموزان به شب امتحانی بودن عادت کرده اند. شب امتحانی بودن یعنی انباشته کردن درس ها تا شب امتحان. بدترین عادت مطالعاتی که می شود از آن اسم برد همین شب امتحانی بودن است. اگر به دنبال یادگیری مطالب درسی هستید، تحت هر شرایطی برنامه ریزی درسی روزانه برای تکالیف و امتحانات مدرسه را فراموش نکنید. داشتن برنامه، یعنی برای هر امتحان یا تکلیف، به صورت هدفمند و مشخصی مطالعه کنید. به نحوی که بتوانید بیشترین بازذهی ممکن را داشته باشید.
وقتی شما به هر دلیلی درس های هر روز را مطالعه نمی کنید، میزان یادگیری عمیق خود را به شدت کاهش می دهید. خواندن دروس در شب امتحان شاید به شما کمک کند که حتی نمره کامل را دریافت کنید. اما به هیچ وجه مطالبی که فقط در یک شب خواندید در حافظه شما ماندگار نمی شود. در نتیجه شما هیچ تسلطی در آینده روی آن مباحث ندارید.
مخصوصا دانش آموزانی که قصد دارند در کنکور نتیجه مطلوبی کسب کنند باید از این عادت بد مطالعاتی پرهیز کنند. چون کنکور با حافظه بلند مدت شما کار دارد و سیستم مطالعه شب امتحانی صرفا در بهترین حالت از حافظه کوتاه مدت کمک می گیرد.
هماهنگی با برنامه مدرسه
شاید تا به حال برایتان این اتفاق افتاده باشد که بعد از امتحان چیز زیادی از مطالبی که خوانده اید، بخاطرتان نمی آید. علت این اتفاق عدم تمرین کافی و مستمر است. در برنامه روزانه شما، باید هر روز زمانی صرف مطالعه مباحث آموزش داده شده در همان روز مدرسه شود. میزان یادگیری شما با چنین برنامه ریزی منظمی چندین برابر می شود. پس هر روز درس همان روز خوانده شود.
بعد از اینکه ساعت حضور در مدرسه و رفت و آمد و زمان استراحت را در برنامه مشخص کردید حالا نوبت به مشخص کردن زمانی دیگر است. زمانی برای مطالعه و تمرین دروسی که همان روز در مدرسه یاد گرفته اید. علاوه بر این، باید زمانی را برای دروسی که فردا در مدرسه دارید هم در نظر بگیرید. دروس مدرسه برای فردا شامل دو دسته می شوند.
دسته اول دروسی که فردا امتحان دارید و یا احیانا باید تکلیفی را تحویل دهید. دسته دوم دروسی هستند که امتحان و تکلیفی ندارند، اما بهتر است مروری از مباحث تدریس شده داشته باشید. همچنین زمانی را صرف پیش خوانی بکنید. زیرا این کار تاثیر شگرفی در یادگیری شما به دلیل داشتن حضور ذهن خواهد داشت.
برنامه کلاس های آموزشگاهی و خصوصی
زمان رفت و آمد و زمان حضور در کلاس را با دقت در برنامه مشخص کنید. لطفا کاملا دقت کنید که به طور دقیق با احتساب رفت و آمد این زمان را در برنامه مشخص کنید. توجه کنید که بعد از برگشتن از کلاس های خصوصی لازم نیست استراحت بلند مدتی را در برنامه ریزی خود در نظر بگیرید.
لطفا بعد از اینکه از کلاس برگشتید، بیشتر از یک ربع ساعت استراحت نکنید و سریعا به مطالعه بپردازید. استراحت های متوالی به هیچ وجه تاثیر مثبتی ندارد. بلکه باعث می شود به اصطلاح پشت شما باد بخورد و کلا ساعت مطالعه افت کند.
توجه به برنامه کلاس ها بسیار مهم است. درس هایی که در کلاس خصوصی یادمی گیرید، دقیقا مشابه دروس مدرسه باید جدی گرفته شود. شما برای مطالعه این دروس نیز در برنامه ریزی روزانه خود زمانی را در نظر بگیرید. در غیر این صورت از کلاس های فوق العاده خود نتیجه ای نمی گیرید. سعی کنید در زمان انتخاب کلاس های آموزشگاهی و خصوصی به برنامه برگزاری کلاس ها دقت کنید.
روش برنامه ریزی برای کلاس خصوصی
نکته اول: برنامه کلاس ها طوری باشد که شما با کمترین رفت و آمد در کلاس ها شرکت کنید. این مورد برای دانش آموزانی است که بیش از یک کلاس انتخاب کرده اند. زیرا تا به خود بیایید خواهید دید که حجم زیادی از زمان خود را صرف رفت و آمد در نقاط مختلف شهر کردید. پس تا جایی که امکان دارد، باید کلاس ها به هم نزدیک باشند.
نکته دوم: از ابتدا متذکر شوید که برنامه کلاس ها تغییر نکند. تغییر برنامه کلاسی به شدت روتین مطالعه شما را بهم می ریزد. فرض کنید در کلاسی ثبت نام کرده اید که در روزهای شنبه و سه شنبه ساعت 17 الی 19 برگزار می شود. شما به طور کاملا منطقی خود را با این شرایط منطبق می کنید. همچنین سعی می کنید از ساعت های قبل از کلاس و بعد برگشتن استفاده مطلوب ببرید.
برای منطبق شدن با این شرایط چندین جلسه زمان لازم است و حالا بعد چندین هفته برنامه کلاس اگر به روز و ساعتی دیگر تغییر کند. شما چندین جلسه طول می کشد تا بتوانید با برنامه جدید خود را منطبق کنید. این تغییرات به بی نظمی شما دامن می زند و قطعا ساعت مطالعه هفتگی شما بشدت افت می کند.
منظم بودن برنامه کلاس های خصوصی
متاسفانه اخیرا به دلیل بی برنامگی برخی دبیران یا موسسات، دانش آموزان زیادی دچار سردرگمی می شوند. دانش آموز، در طی هفته باید در چندین کلاس با عنوان کلاس فوق العاده شرکت کند. برای همین عملا برنامه درسی خود را فدای بی تجربگی یا بی نظمی این افراد می کند. پس قبل از هر چیزی برای ثبت نام در کلاس ها از نظم و مدیریت برگزار کننده اطمینان بیابید. باور داشته باشید بهترین کلاس ها هم اگر منظم برگزار نشوند نه تنها تاثیر مثبتی ندارند بلکه بسیار مخرب می باشند. پس برای داشتن یک برنامه درسی اصولی حتما به نکات گفته شده توجه داشته باشید.
مشخص کردن برنامه غیر درسی
همه ما در طول هفته، زمان هایی را برای انجام امور شخصی لازم داریم. شما در طول روز برای کارهایی مانند خرید، مهمانی، رفتن به باشگاه یا استخر نیاز به زمان دارید. شما باید به طور کاملا واضح و مشخص یک بازه های زمانی را برای این کار اختصاص دهید. خیلی از دانش آموزان با اینکه می دانند در یک روز خاص نوبت دکتر و یا یک کار وجا دارند، برنامه خود را تغییر نمی دهند. در نتیجه برای تمام ساعت برنامه درسی مشخص می کنند که عملا بخشی از برنامه اجرا نمی شود.
همین بی توجهی ها باعث می شود شما برنامه های خود را نتوانید اجرا کنید و دائما احساس کم کاری داشته باشید. در صورتی که این اتفاق دقیقا به دلیل تنظیم برنامه مطالعاتی اشتباه است. پس قبل از تنظیم برنامه درسی روزانه، بدون هیچ تعارفی تمامی برنامه های غیر درسی و حواشی را در نظر بگیرید.
زمان های خالی برنامه را مشخص کنید
ابتدا باید ساعت هایی که شما درگیر مدرسه و کلاس و موارد غیر درسی هستید را مشخص کنید. با این کار به راحتی زمان آزاد برنامه مشخص می شود. حالا وقت آن رسیده که برای دروسی که می خواهید بخوانید، به طور کاملا واضح و دقیق در طی روز زمانی را تعیین کنید. همانطور هم که قبلا اشاره شد، بخشی از ساعت های آزاد برنامه، باید به مطالعه مطالبی اختصاص یابد. مطالبی که امروز به شما در مدرسه، کلاس های آموزشگاهی و خصوصی آموزش داده شده است. بخشی دیگر هم برای امتحانات فردا و زمانی هم برای پیش خوانی دروس فردا است.
یک بخش دیگر نیز برای آمادگی در آزمون های آزمایشی اختصاص می یابد. اما تنظیم این برنامه درسی گاهی برای دانش آموز مشکل است. اما نگران نباشید. ما در ادامه برای شما مواردی را برای حل این مشکل آورده ایم. شما با در نظر گرفتن این موارد می توانید به خوبی راه تنظیم برنامه روزانه درسی خود را پیدا کنید.
برنامه روزانه منطقی و واقعی
قبل از اینکه شما برنامه یک روز را بنویسید، باید کاملا منطقی یک سری موارد را مشخص کنید. فرض کنیم که شما قصد شرکت در کنکور سراسری را دارید. در این صورت حتما از خود می پرسید، روزی چند ساعت باید برای کنکور درس بخوانیم؟ جواب این سوال فقط و فقط بر اساس سابقه مطالعاتی شما باید داده شود. مثلا اگر شما تا به حال بیشتر از سه ساعت مطالعه طی یک روز نداشته اید، نباید برنامه مطالعه 6 ساعته را تنظیم کنید.
همچنین بخوانید: آزمون تعیین سطح کنکور
اصلا توقع نداشته باشید کم کاری ها و جاماندگی های درسی، همگی در اولین برنامه جبران شود. این تفکر باعث می شود برنامه درسی سنگین را تنظیم کنید و عملا از پس اجرای آن بر نیایید. پس در ابتدا کار باید کم کم ساعات مطالعه را افزایش دهید. با اجرای درست برنامه خود، بهترین نتیجه و در نهایت بیشترین انگیزه را دریافت می کنید.
زمانبندی صحیح برای مباحث مختلف
شما با توجه به اینکه توانایی های خود را بهتر می دانید، باید زمانی که برای مطالعه مباحث نیاز دارید را مشخص کنید. برای مشخص کردن این زمان باید بر سرعت مطالعه خود در هر درس واقف باشید. قطعا همه درس ها را با یک سرعت مشابه مطالعه نمی کنید. پس در برنامه ریزی هم به این موضوع توجه داشته باشید. اگر سرعت مطالعه خود را به طور دقیق نمی دانید ایرادی ندارد. کافیست در ابتدا کمی بدبینانه زمان را بیشتر در نظر بگیرید. یعنی اگر حدس می زنید یک مبحث در ساعت ونیم تمام می شود، در ابتدا زمانی در حدود 2 ساعت را برای مطالعه آن در نظر بگیرید.
اگر مطالعه آن مبحث در همان یک و نیم ساعت تمام شد، باقی زمان را صرف تست و تمرین همان مبحث کنید. حالا در برنامه های بعدی زمان را دقیقتر در نظر بگیرید. توجه داشته باشید که هر چه بیشتر برنامه ریزی کنید، شناخت دقیق تری از خودتان بدست می آورید. نکته مهم در اینجا بازه زمانی و یا طول مدت هر بخش مطالعه است. لطفا در ابتدا مدت مطالعه هر بخش یا هر زنگ از برنامه بیشتر یک ساعت نباشد. در نهایت در هیچ یک از برنامه ریزی های درسی نیز طول مدت مطالعه بیشتر از یک و نیم ساعت نشود.
برنامه جبرانی داشته باشید
داشتن برنامه جبرانی روزانه بسیار مهم است. بهترین برنامه جبرانی روزانه، اختصاص دادن یک زمان خاص در انتهای هر روز، برای جبران مباحث سخت است. مباحث سختی که به هر دلیلی نتوانستید آنها را به خوبی یاد بگیرید. این بخش از کار برای روزهای شروع به کاملا ضروری است. نکته ای که در این میان وجود دارد، این است که شما به تازگی خود را در قید برنامه منظم قرار داده اید. بنابراین احتمال دارد که به هر دلیلی یکی از بخش های برنامه اجرا نشود. این اتفاق در روزهای شروع بسیار محتمل است.
اگر برنامه را به صورت کامل و بدون نقص اجرا کردید، می توانید زمان جبرانی را به خودتان جایزه بدهید. در این صورت به استراحت یا کارهایی که دوست دارید بپردازید. اگر هم به هر دلیلی کم کاری داشتید، در اولین فرصت جبران، مطالعه را کامل کنید. این بخش، زمانی که شما با برنامه ریزی انطباق کامل پیدا کردید، حذف می شود. به جای آن مطالعه یا تمرین و مرور مبحث دیگر جایگزین می شود.
نحوه برنامه مطالعه روزانه بدون مدرسه رفتن
یک نگاه که به آمار آزمون سراسری سال 1400 بیاندازیم، متوجه می شویم که حدود 600 هزار نفر از داوطلبان، دانش آموز نیستند. این یعنی هر سال بخش بزرگی از داوطلبان را کسانی تشکیل می دهند که دیگر به مدرسه نمی روند. نحوه برنامه ریزی درسی روزانه برای پشت کنکوری ها، کاملا متفاوت از دانش آموزان می باشد. البته به احتمال زیاد، بخش بزرگی از این آمار به صورت شاغل و یا دانشجو نیز هستند. اما در هر صورت دیگر درگیر چیزی به نا مدرسه و یا یادگیری مباحث جدید نیستند.
این افراد نیازمند یک برنامه هدفمند و جامع هستند. یک طرحی که بتواند آنها را با دیگر دانش آموزان در رقابت نگه دارد. برای این کار ما نیاز داریم که دقیقا شرایط و وضعیت زندگی روزانه فرد مشخص شود. به طور کلی این تعداد از داوطلبان کنکور که دانش آموز نیستند، شامل دانشجوها، افرادی که در منزل هستد و یا کارمندها می شود. برنامه افرادی که در آزمون سراسری شرکت می کنند در حالی که به مدرسه نمی روند کاملا متفاوت است. آنها باید مطابق شرایطی که دارند به صورت کاملا اختصاصی برنامه ریزی داشته باشند.
طراحی برنامه روزانه درسی برای افراد شاغل
برنامه ای که برای یک فرد شاغل چه به صورت آژاد و چه کارمندی چیده می شود، قطعا متفاوت از یک دانشجو است. معمولا افرادی که شاغل هستند، زمان بسیار کمی را برای مطالعه دارند. به ویژه اگر متاهل نیز باشند. پس باید برنامه ریزی درسی روزانه افراد شاغل طوری باشد که به کار و شغل آنها صدمه ای وارد نشود. زمان در این شرایط محدود است، پس باید برنامه فشرده ای مطابق نیاز فرد در نظر گرفته شود. این افراد، خود به دو نوع مشاغل آزاد و کارمندی تقسیم می شوند.
همچنین بخوانید: برنامه قبولی کنکور در دو ماه
برای کارمندها معمولا تا پایان ساعت اداری زمانی برای مطالعه وجود نخواهد داشت. اما برای مشاغل آزاد این امکان وجود دارد که در حین کار نیز زمانی برای مطالعه وجود داشته باشد. مشاغلی که معمولا در ارتباط با فروشندگی است، به طور معمول زمان های زیادی برای مطالعه خواهند داشت. در هر صورت باید شخص به طور کامل تمام کارهای روتین روزانه با زمان انجام آن را لحاظ کند. ساختن برنامه درسی برای افراد شاغل، کاری حساس و نیازمند در نظر گرفتن تمام پارامترهای ممکن می باشد.
اولویت بندی کارهای روزانه در کنکور
اولین چیزی که باید برای طراحی یک برنامه روزانه کنکوری در نظر بگیرید، اولویت بندی کارها است. اگر تصمیم دارید که کل روز را درگیر کلاس گیتار، باشگاه و یا این چنین مسائل کنید، جایی برای چیدن یک برنامه درسی نمی ماند. نگه داشتن دو هندوانه با یک دست کار بسیار سختی است. برای همین باید در ابتدای شروع مطالعه کنکور، برنامه های روتین روزانه خود را اولویت بندی کنید. اگر نمی توانید کارهایی را که به طور معمول، قبلا انجام می دادید را متوقف کنید، طرح مطالعه روزانه بسیار سخت می شود.
زمان لازم برای رفتن به یک باشگاه ورزشی در کمترین حالت ممکن سه ساعت می باشد. این زمان با در نظر گرفتن تمام پارامترها از جمله رفت و آمد، استحمام، استراحت بعد و آمادگی قبل از رفتن می باشد. بنابراین بهتر است که با واقعیت کنار بیاییم و قبول کنیم که نمی توان همه کارها را انجام دهیم.
برنامه ریزی کنکور مجدد برای دانشجوها
هدف یک دانشجو که قصد خواندن دروس دبیرستان را دارد، قطعا کنکور است. پس برنامه ریزی روزانه کنکور برای دانشجوها باید به نحوی باشد که هم به کلاس های دانشگاه و هم مطالب کنکور رسیدگی کنند. این موضوع از این نظر دانشجو را دچار دوگانگی می کند. به ویژه برای دانشجوهایی که در سطح بالایی تحصیل می کنند می تواند اوضاع را پیچیدهتر کند. برای همین قبل از استارت و یا شروع مجدد خواندن برای کنکور، حتما موضوع درگیر بودن با دانشگاه را لحاظ کنید. زیرا باید به نحوی مطالعه کنید که آسیبی به معدل و یا واحدهای شما نزند.
اگر می توانید به خوبی با این کنار بیایید، ما به شما برنامه ای می دهیم که بتوانید هم دانشگاه و هم کنکور را مدیریت کنید. البته در هر صورت این کار نیازمند داشتن اراده و توان بالایی است. دانشجوهای زیادی توانسته اند که در حین تحصیل در یک رشته دانشگاهی ریاضی، با شرکت در کنکور تجربی، پزشکی قبول شوند. قطعا تمام این افراد، اراده قوی و پشتکار خود را در بالاترین سطح حفظ کرده اند. برای دریافت این برنامه به قسمت چت آنلاین با مشاور تحصیلی مراجعه کنید.
نکات تکمیلی برای برنامه روزانه
اگر می خواهید با سیستم برنامه ریزی درسی روزانه برای کنکور پیش بروید مطمئن باشید این مسیر نیازمند صبوری است. پس حجم برنامه را برای پیشرفت سریع بالا نبرید. ساعت استراحت را برای افزایش ساعت مطالعه کم یا حذف نکنید و بیشتر از 12 شب بیدار نمانید. همچنین خودتان را تحت هیچ شرایط با بقیه مقایسه نکنید و این را بدانید لزوما ساعت مطالعه بالا داشتن به تنهایی موجب موفقیت شما نمی شود.
امیدواریم مواردی که در این مقاله که حاصل سال ها برنامه ریزی و مشاوره درسی با دانش آموزان بود برای شما مفید واقع شده باشد. شما می توانید سوالات خود را با کارشناسان مشاوره گروه آموزشی حقیقت در میان بگذارید تا شما را راهنمایی کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید