انتخاب رشته نهم به دهم
با ورود به پایه نهم، اولین دغدغه هر دانش آموزی این است که در پایان سال تحصیلی، کدام رشته را انتخاب کند. برای این کار شما نیاز به راهنمایی های یک متخصص خواهید داشت. انتخاب رشته نهم به دهم یک موضوع تخصصی است و نیاز به تحقیق و شناخت روحیات دانش آموز دارد.
بنابراین اگر نمی دانید که در کدام رشته تحصیل کنید، بهتر است که راجع به آن اطلاعات لازم را دریافت کنید. ما به شما این اطلاعات را خواهیم داد تا بتوانید بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
جدول انتخاب رشته نهم
اولین چیزی که حالا به آن نیاز دارید، جدول انتخاب رشته نهم به دهم است. در این جدول شامل نام رشته ها، شرایط و معدل مورد نیاز هر کدام از آنها نوشته شده است. ما این جدول را به صورت یک فایل pdf ویژه سال ۱۴۰۴ بارگذاری کردیم.
این فایل به صورت اختصاصی و توسط گروه آموزشی حقیقت طراحی شده است. با دانلود این جدول، شما می توانید شرایط و وضعیت خود را برای رفتن به هر کدام از آنها بررسی کنید. سعی کنید به خوبی تمام نکات و اطلاعات آن را به خوبی مطالعه کنید.
مشاوره انتخاب رشته رایگان
کسب اطلاعات کامل از نحوه و روش انتخاب کردن یک رشته مناسب بسیار کمک می کند. اما با این حال، هنوز هم به راهنمایی یک شخص با تجربه و متخصص لازم است. شما می توانید مشاوره انتخاب رشته نهم را به صورت رایگان دریافت کنید تا بهترین تصمیم ممکن را بگیرید. مشاوره حقیقت به شما کمک می کند تا بتوانید با توجه به شرایط خود، در رشته مناسب تحصیل کنید.
فقط کافی است که با پشتیبانی سایت تماس بگیرید و یا در بخش چت آنلاین سوالات خودتان را مطرح کنید. در اولین فرصت ممکن، مشاور با شما صحبت خواهد کرد و به شما راهنمایی های لازم را ارائه می دهد.
زمان انتخاب رشته
زمان انتخاب رشته نهم، در پایان هر سال تحصیلی و پس از اعلام نتایج امتحانات خرداد ماه است. این پروسه، غالبا از اواسط تیرماه شروع می شود و تا اوایل مرداد ادامه دارد. در این بازه زمانی شما می توانید تحقیقات کامل و راهنمایی های لازم را دریافت کنید.
در واقع چیزی در حدود ۳ هفته زمان خواهید داشت تا با توجه به علاقه خود و نمراتی که کسب کردید، تصمیم بگیرید. پیشنهاد ما این است که ابتدا چند رشته و انتخاب را در نظر بگیرید. سپس با توجه به توضیحات مشاور یا خانواده، از میان گزینه ها یک انتخاب نهایی را ثبت کنید.
سایت انتخاب رشته
در صورت نهایی کردن انتخاب خود ابتدا باید به سایت انتخاب رشته پایه نهم یا همگام به نشانی hamgam.medu.ir مراجعه کنید. این سایت به عنوان سامانه رسمی وزارت آموزش و پرورش برای انتخاب رشته تحصیلی و آزمون های مرتبط طراحی شده است. همچنین نحوه انجام آن مطابق مراحل زیر است که باید به دقت انجام دهید. در قدم اول، باید از طریق نام کاربری و رمز عبور که توسط مدرسه به شما داده شده، به سامانه وارد شوید.
همچنین بخوانید: شروع مطالعه برای کنکور
مرحله بعدی انجام تست های انتخاب رشته نهم است که علاقه سنجی و استعدادسنجی شما را می سنجد. با انجام این تست ها، بر اساس علاقه و استعداد دانش آموزان، فرد را به رشته های مناسب هدایت می کند. آخرین مرحله نیز مربوط به بررسی نتایج آزمون ها و مشاوره ها می شود. پس از این بررسی و نتیجه گیری نهایی، می توانید رشته مورد نظر خود را ثبت کنید.
شرایط و معدل مورد نیاز
چالش های پیش رو در انتخاب رشته پایه نهم شامل دو مورد می باشد. این دو مورد شامل انتخاب صحیح و دیگری نیز امکان انتخاب بر اساس علاقه است. در واقع شما باید دو نکته را در نظر بگیرید که یکی از آنها اجازه انتخاب کردن یک رشته خاص است. به طور کلی حداقل معدل و شرایط انتخاب رشته های مختلف، بر اساس رشته های ریاضی، تجربی، انسانی، فنی و حرفه ای و کار و دانش متفاوت است. یعنی برای قبول شدن در هر رشته تحصیلی نیاز به معدل و نمرات خاصی دارید. برای همین در ادامه شرایط هر کدام را به طور مجزا بررسی خواهیم کرد.
شرایط و حداقل معدل رشته ریاضی
برای انتخاب رشته در پایه نهم، میانگین نمرات و حداقل نمره برخی از دروس اهمیت بالایی دارد. این شرایط، هر چند وقت یک بار توسط وزارت آموزش و پرورش تعیین می شود. این شرایط برای رشته ریاضی شامل موارد زیر است که باید حتما رعایت شوند.
- معدل کل: حداقل 14 یا بالاتر
- درس ریاضی: نمره 14 یا بالاتر
- درس علوم تجربی: نمره 13 یا بالاتر
البته تنها شرط لازم کسب این نمرات نیست و باید علاقه خود را نیز در نظر بگیرید. برای همین، داشتن علاقه به درس های محاسباتی و تحلیلی و توانایی حل مسائل در هنگام انتخاب ریاضی بسیار اهمیت دارد.
شرایط و حداقل نمرات برای تجربی
اگر به تجربی علاقه مند هستید و می خواهید در این رشته تحصیل کنید، باید شرایط آن را نیز داشته باشید. برای این کار باید یک سری از نمرات را با حداقل نمره خاصی قبول شوید. همچنین از نظر معدل نیز، باید واجد شرایط باشید که در قسمت زیر می توانید این موارد را به طور کامل ببینید.
- حداقل معدل کل: حداقل 14 یا بالاتر
- درس علوم تجربی: نمره 14 یا بالاتر
- درس ریاضی: نمره 13 یا بالاتر
این ۳ مورد، شروط اصلی برای اجازه تحصیل در رشته تجربی می باشد که هر دانشی باید آن را داشته باشد. در غیر این صورت باید یک رشته دیگر را انتخاب کنید. همچنین بهتر است که علاقه به علوم زیستی و تجربی و توانایی در دروس زیست شناسی و شیمی را هم داشته باشید.
حداقل نمرات و معدل برای انسانی
رشته انسانی هم مانند هر رشته دیگری دارای شرایط به خصوص خودش است. کسانی که به علوم انسانی علاقه مند هستند، ۲ شرط اصلی را باید رعایت کنند. با داشتن این ۲ شرط می توانند آن را برای دوره متوسطه دوم انتخاب کنند.
- حداقل معدل کل: حداقل 12 یا بالاتر
- درس های ادبیات فارسی، مطالعات اجتماعی و عربی: نمره 14 یا بالاتر
کسب حداقل نمرات در این درس ها به شما اجازه می دهد تا در رشته انسانی تحصیل کنید. همچنین علاقه مند بودن به دروس علوم انسانی، تاریخ، ادبیات و جامعه شناسی و توانایی تحلیل مباحث اجتماعی نیز لازم است. در صورتی که احساس خوبی نسبت به محتوای این کتاب ها ندارید، توصیه می کنیم از انتخاب آن صرف نظر کنید.
شرایط و معدل برای رشته های فنی و حرفه ای
از شاخه علوم نظری که خارج شویم، به رشته های عملی یا همان فنی و حرفه ای می رسیم. مانند رشته های نظری، تحصیل در فنی و حرفه ای هم یک شرط اصلی دارد و آن کسب حداقل معدل کل 12 یا بالاتر است. البته برخی از دروس فنی و حرفه ای ممکن است به نمرات بالای 12 در درس ریاضی و علوم نیاز داشته باشند.
یکی دیگر از شروط مهم برای انتخاب فنی و حرفه ای، داشتن علاقه به مهارت های عملی و توانایی کار با دست و حل مسائل فنی است. این توانایی ها تا حدی مهم هستند که اگر علاقه به آن را به صورت ذاتی نداشته باشید، کار سختی خواهید داشت. البته که می توانید این مهارت ها را کسب کنید، اما از طرفی هم بهتر است که علاقه قلبی به این سبک کار را داشته باشید.
شرایط و معدل مورد نیاز رشته کار و دانش
خوشبختانه میزان سخت گیری برای قبولی و تحصیل در این رشته بسیار کمتر است. برای همین تمام دانش آموزان می توانند به راحتی در آن پذیرفته شوند. کافی است که معدل کل شما حداقل 10 یا بالاتر باشد تا امکان ورود به آن را پیدا کنید. این رشته تحصیلی بیشتر مناسب دانش آموزانی است که به کسب مهارت های عملی و ورود مستقیم به بازار کار علاقه دارند. در واقع، در این رشته بیشتر به مهارت های عملی و کارآموزی توجه می شود تا مسائل تئوری. در نتیجه، قبل از انتخاب حتما سعی کنید که این موضوع را فراموش نکنید که کار و دانش، جنبه عملی دارد.
نکات و اصول انتخاب رشته
اولین نقطه عطف درسی هر دانش آموز، زمان انتخاب مسیر تحصیلی دوره دبیرستان است. در این زمان حساس، تمام سرنوشت تحصیلی و شغلی فرد تغییر می کند و سرنوشت خود را رقم می زند. برای همین باید نکات مهم و کلیدی انتخاب رشته پایه نهم را یاد بگیرید.
- علاقه و استعداد
- بررسی بازار کار رشته مورد نظر
- توانایی های فردی
- شرایط خانواده و زندگی شخصی
- تعیین اهداف درسی
رعایت این ۵ مورد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و هر دانش آموزی باید نسبت به آنها مسلط باشد. در واقع، همین نکات به ظاهر ساده هستند که کیفیت و درستی انتخاب شما را تعیین می کنند. بنابراین، در ادامه سعی می کنیم تا هر کدام را به طور کامل شرح دهیم.
علاقه و استعداد
اولین فاکتوری که باید در نظر بگیرید، علاقه و استعداد شما به یک رشته خاص است. هر دانش آموزی به طور ذاتی و یا اکتسابی، دارای برخی از استعدادهای خاص است که می تواند روی آنها سرمایه گذاری کند. ممکن است که یک دانش آموز کاملا استعداد مطالعه در رشته ریاضی را داشته باشد.
در حالی که دانش آموز دیگر، استعداد کارهای عملی مانند ساخت یک وسیله خاص را دارد. به عبارت دیگر، برخی دست به قلم می شوند و برخی دیگر نیز دست به آچار. اما زمانی انجام این دو، کار خوبی است که شما با اطلاعات کامل انجامش دهید. در غیر این صورت، نمی توانید استعدادهای خود را شکوفا کنید.
بررسی بازار کار رشته دلخواه
ممکن است گاهی اوقات، دانش آموز به تحصیل در یک رشته خاص علاقه مند باشد. اما داشتن فقط یک علاقه کافی نیست و شما باید از نظر بازار کار هم آن را بررسی کنید. به طور مثال، برخی از دانش آموزان به نقاشی علاقه مند هستند، اما به دلیل بازار کارش آن را انتخاب نمی کنند.
کسی که یک سبک مطالعه را انتخاب می کند، باید تمام جوانب آن را در نظر بگیرد. صرفا داشتن علاقه کافی نیست و باید آینده شغلی خود را هم در نظر بگیرید. پیشنهاد می کنیم که قبل از انتخاب، آینده شغلی را بررسی کنید تا از اشتغال خود در آینده مطمئن شوید.
شرایط خانواده و زندگی شخصی
گاهی اوقات مسائل دیگری بجز علاقه، استعداد و یا بازار کار در انتخاب تاثیر دارد. سبک زندگی و شرایطی که دارید هم تاثیرگذار هستند و نباید ساده از کنار آنها عبور کنید. یک دانش آموز دختر، که شدیدا به یک رشته خاصی علاقه مند است اما به دلایل شخصی امکان تحصیل در آن را ندارد. فرض کنید که این دانش آموز به رشته مهندسی عمران علاقه دارد و قرار است در رشته ریاضی تحصیل کند.
اما در آینده، امکان اجرای پروژه های برون شهری را ندارد و همین موضوع سبب می شود که کل مسیر درسی اش تغییر کند. در نتیجه، زمانی که یک مسیر درسی را انتخاب می کنید باید تا سالیان سال بعد را هم در نظر بگیرید.
تعیین اهداف درسی
شاید تمام این نکاتی که گفتیم، زمانی ارزشمند هستند که هدفتان را مشخص کرده باشید. شاید بهتر باشد که یک بار با خودتان خلوت کنید و تعیین کنید که واقعا چه هدفی دارید. اگر هدف پزشک شدن را دارید، پس باید تجربی را انتخاب کنید و برای قبولی آن بجنگید. در این شرایط، آیا می توانید که تحت هر شرایطی و روزانه چندین ساعت درس بخوانید؟
همچنین بخوانید: برنامه ریزی تابستان نهم به دهم
اگر چنین است پس تجربی را انتخاب کنید. البته همیشه فقط پزشکی مطرح نیست و برای انتخاب تجربی، ده ها دلیل مختلف وجود دارد. اما بر هر حال، زمانی که یک هدف مشخص دارید باید شرایط خود را تعیین کنید و برای آن بجنگید.
تغییرات در شرایط قبولی
نکته ای که باید آن را به خاطر بسپارید این است که این شرایط ممکن است بر اساس سال تحصیلی تغییر کند. بنابراین، بهتر است دانش آموز و والدین از مشاوره تحصیلی و مدارس درباره جدیدترین شرایط و ضوابط مطلع شوند. زیرا در بسیاری از موارد دیده شده که فرد به دلیل تغییرات در قوانین سرنوشت تحصیلی اش دگرگون شده است. پیشنهاد ما این است که در صورت عدم اطمینان کافی از وضعیت درسی، بهتر است که با ما تماس بگیرید.
اهمیت انتخاب رشته
شاید تصور بسیاری از افراد این باشد که فقط با مطالعه و درس خواندن می توان موفق شد. بله داشتن این تلاش و پشتکار کاملا لازم است. اما برای آینده و سرنوشت خود، باید تصمیمات درستی هم اتخاذ کنید. برای همین، اهمیت انتخاب رشته دوره دبیرستان در موفقیت و پیشرفت تحصیلی بسیار بالا است.
اگر انتخاب اشتباهی داشته باشید، قطعا در آینده یا پشیمان می شوید و یا به سختی تحصیل خواهید کرد. در آینده، شما نمی توانید چون توان مطالعه درس ریاضی را ندارید ادامه تحصیل دهید. در نتیجه، برای جلوگیری از این مشکلات و پیشرفت بهتر، باید یک انتخاب درست داشته باشید.
سوالات رایج و متداول
شاید با وجود تمام توضیحاتی که ارائه دادیم، هنوز هم سوالات و ابهاماتی در ذهنتان وجود داشته باشد. برای همین سعی می کنیم تا برخی از سوالات پر تکرار و معمول که اغلب دانش آموزان دارند را بررسی کنیم. این پرسش ها و پاسخ ها به شما کمک می کنند تا به جواب تمام سوالات دیگر هم برسید.
بهترین رشته دبیرستان کدام است؟
خیلی از دانش آموزان این سوال را می پرسند که ناشی از عدم تحقیق و اطلاعات کافی است. زیرا بهترین رشته وجود ندارد، بلکه موضوع مربوط به انتخاب مناسب ترین است. در واقع هدف اصلی، انتخاب یک گزینه در میان مناسب است.
از ریاضی متنفرم، چکار کنم؟
بزرگترین چالش و مشکل درسی دانش آموزان، ترس و یا تنفر از درس ریاضی است. اگر شما هم همینطور هستید، پس بهتر است که یا رشته انسانی را انتخاب کنید و یا سعی کنید که پایه های ریاضی خود را تقویت کنید.
ملاک قبولی، معدل پایه نهم است یا معدل کل؟
یکی از شروط اصلی قبولی در رشته های مختلف، داشتن حداقل معدل در دوره متوسطه اول است. در واقع معدل سه سال تحصیلی هفتم، هشتم و نهم برای انتخاب رشته محاسبه می شود.
حداقل معدل برای قبولی تیزهوشان
برای قبول شدن در مدارس تیزهوشان باید دو شرط اصلی را کسب کنید. این شروط شامل کسب معدل بالای ۱۹ و قبولی در آزمون تیزهوشان می باشد. در واقع فقط معدل بالا ملاک نیست و باید در آزمون ورودی هم قبول شوید.
دچار سردرگمی در انتخاب شدم، چکار کنم؟
اگر تمام دانش و اطلاعات را در اختیار داشتید و هنوز هم سردرگم بودید، تنها یک راه دارید. در این شرایط بهتر است که با یک مشاور تحصیلی خوب صحبت کنید تا شما را هدایت کند.
آیا امکان جبران معدل و نمرات وجود دارد؟
بله، اگر حداقل نمره و معدل را کسب نکردید، امکان جبران وجود دارد. برای این کار می توانید از طریق امتحانات ترمیمی شهریور ماه شرکت کنید. در صورت کسب نتایج بهتر، نمرات جدید جایگزین نمرات قبلی می شود و معدل کل هم تغییر خواهد کرد.
سخن نهایی
موضوع انتخاب مسیر درسی در پایه نهم، اولین و بزرگترین تصمیم در کل دوران تحصیل هر دانش آموز است. زیرا تمام مسیر تحصیل، آینده شغلی و زندگی هر دانش آموز در همین نقطه تغییر می کند. بنابراین بهتر است که انتخاب رشته نهم به دهم را به صورت کاملا تخصصی و با فکر و ایده انجام دهید.
هر گونه تصمیم اشتباه، در آینده می تواند باعث پشیمانی و آسیب به آینده شما شود. در صورتی که هر گونه مشکل و یا چالش خاصی برای این کار دارید، آن را با ما در میان بگذارید. ما هر مشکلی که داشته باشید را برطرف می کنیم و بهترین تصمیم ممکن را برای شما خواهیم گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید