راهنمای جامع انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد (قسمت1)
مدت زمان مطالعه 6دقیقه و 40ثانیه
انتخاب رشته به چه صورت است؟
انتخاب رشته دانشگاه سراسری آخرین و به جرات می توان گفت مهمترین بخش از مسیر تلاش شما برای رسیدن به موفقیت است. در مرداد ماه هر سال نتایج اولیه کنکور اعلام می شود. تمامی کسانی که مجاز به انتخاب رشته شده اند وارد مرحله جدید بنام انتخاب رشته می شود.
در این زمان داوطلبان باید با توجه به مهلت انتخاب رشته با انتخاب کد رشته محل ها به سازمان سنجش علاقمندی خودشان را اعلام می کنند. نتایج انتخاب رشته هم معمولا در اواخر نیمه دوم شهریور ماه اعلام می شود.
مهلت انتخاب رشته در هر سال حدودا سه الی چهار روز است اما با تمدیدهایی که هر ساله سازمان سنجش اعلام می کند به یک هفته حتی بیشتر هم می رسد. مجاز شدگان انتخاب رشته باید در انتهای این فرصت کد رشته محل های انتخابی خود را در سایت انتخاب رشته دانشگاه سراسری و آزاد بطور جداگانه ثبت کنند.
آیا واقعا انتخاب رشته کار سختی است؟
در جواب این سوال باید بگویم که انتخاب رشته کنکور کار سخت و یا دشواری نیست ولی قطعا بسیار بسیار مهم است. تاکید من بر بسیار مهم بودن بر این اساس است که وقتی داوطلبی مجاز به انتخاب رشته می شود یعنی برای رتبه ای که بدست آورده زحمت کشیده و حالا باید با تمام دقت به انتخاب کد رشته محل ها بپردازد که قطعا در صورت انتخاب رشته خوب بهترین نتیجه را از رتبه و نمره تمام زیر گروهایی که بدست آورده گرفته است.
برای این منظور توصیه می کنم از مشاوره های انتخاب رشته بهره بگیرید. مشاوره انتخاب رشته یعنی همین مقاله ای که الان دارید با دقت می خوانید، فیلم های مشاوره ای که می بینید تا مشورت گرفتن از افراد با تجربه ای که سال ها توانسته اند مشاوره انتخاب رشته بسیار دقیقی بدهند. کسب اطلاعات یکی از مهمترین کارهایی است که شما باید انجام بدهید. یادتان باشد اگر اطلاعات درست و کاملی داشته باشید خودتان هم می توانید براحتی انتخاب خوبی داشته باشید.
من در این ویدئوهای مشاوره انتخاب رشته سعی بر آن دارم تا تمام موارد لازم برای انتخاب رشته را بطور کامل در اختیار شما قرار بدهم. هدف من قطعا کمک به شما برای کسب بهترین نتیجه از کارنامه کنکور سراسری است. شاید شما بپرسید که چرا تمام اطلاعات انتخاب رشته را به شما می دهم ؟
حق دارید که چنین سوالی در ذهنتان بوجود آمده ولی باید بدانید چون با توجه به حساسیتی که در زمان انتخاب رشته داوطلبان دارم مجبورم زمان زیادی را بر هر دانش آموز اختصاص بدهم و از این رو فقط می توانم تعداد محدودی انتخاب رشته انجام بدهم. به همین خاطر دوست داشتم در اینجا برای شما و تمام کسانی که به هر دلیلی نتوانسته ام انتخاب رشته کنم در حد امکان راهنمایی لازم را داشته باشم. امیدوارم به شما کمک کرده باشم.
مراقب باشید! هر کجا که برای انتخاب رشته مراجعه کردید تاکید بر این داشته باشید که تمام جلسات و مراحل انتخاب رشته بصورت رو در رو با مشاور اصلی تشکیل شود و کار به دست پشتیبان و دستیار داده نشود.
اکثر داوطلبان مجاز به انتخاب رشته بعد دیدن کارنامه اولیه کنکور سراسری از درصدهایی اکتسابی خود نارضای اند و این فرقی نمی کند که رشته علوم ریاضی و فیزیک باشید یا رشته علوم تجربی و یا رشته علوم انسانی ، مهم این است که در زمان دریافت کارنامه کنکور سراسری بجای اینکه بفکر سرزنش خود باشید باید با امیدواری کامل بدنبال یک انتخاب رشته بسیار حرفه و نتیجه بخش باشید. حالا چیزی که مهم است نتایج انتخاب رشته شماست پس دقت کنید و دست بکار شوید.
البته باید از والدین محترم تقاضا کنم در این دوران از هرگونه تذکر بابت نتیجه اکتسابی کنکور سراسری پرهیز کنند و تمام تذکرات و دعواها را به زمان بعد انتخاب رشته کنکور سراسری بسپارند چون قطعا وقت زیاد هست و فرزندتان در دسترس!!!
دوست دارم مقاله انتخاب رشته دانشگاه را به سبک پرسش و پاسخ پیش ببرم تا بطور جامع و منظم بتوانید اطلاعات لازم را بدست آورید. من محمد مهدی حقیقت با 25سال تجربه در این زمینه تمامی مواردی که برای یک انتخاب رشته خوب لازم داریدرا برای شما در این چند قسمت آورده ام. پس با هم تا آخر همراه باشیم.
از چه زمانی انتخاب رشته را باید شروع کنیم؟
شاید تعجب کردید ولی شما بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری باید فارغ از نتیجه و چگونگی کنکوری که داده ایدبه سراغ شناخت و تحقیق در مورد تمام دانشگاه ها و رشته محل ها بروید و اولویت با دانشگاه هایی است که احتمال دارد در آن ها بخواهید تحصیل خود را ادامه دهید و در نهایت انتخاب رشته محل . در تعریف رشته محل به زبان ساده می گویم : رشته موجود در یک دانشگاه.
در ابتدا همه بچه ها فقط به چند دانشگاه خاص فکر می کنند ولی این یک اشتباه بزرگ و غیر قابل جبران است. چون اگر دانشگاهی را بدلیل عدم شناخت و یا اطلاع از وجودش از دست بدهید چه بسا قبولی خود را تحت تاثیر قرار داده باشید پس به سراغ تمام دانشگاه ها بروید.
برای این کار کافی است دانشگاه های یک شهر را در گوگل جستجو کنید. در بعضی شهر ها یک دانشگاه و در بعضی دیگر بیش از چند دانشگاه وجود دارد. لیستی در اکسل تهیه کنید (و یا حتی می توانید بر روی کاغذ بنویسید) و اطلاعات شاخص و امکانات رفاهی آنها را بنویسید.
درست است قرار نیست شما به هر دانشگاه یا هر شهری بروید ولی اینکه با شناخت کامل یک شهر یا دانشگاهی را کنار بگذارید از اهمیت بالایی برخوردار است.
شهرهای مورد نظر را انتخاب کنید
در قدم اول باید با مشورت خانواده شهرهایی که می توانید برای ادامه تحصیل انتخاب کنید را مشخص کنید برای این منظور اول از همه وسایل نقلیه و امکانات سفر به شهر مقصد را بررسی کنید مثلا از طریق اتوبوس یا هواپیما و یا قطار امکان جابجایی وجود دارد؟
در مرحله بعد هزینه و مدت زمان سفر با هر کدام از وسایل را محاسبه کنید. شاید این موضوع در ابتدا خیلی جدی و مهم بنظر نیاید ولی در دوران دانشجویی مهمترین مسئله برای شما و خانواده همین رفت و آمدها و استفاده بهینه از فرصت تعطیلات است.
مثلا در یک هفته سه روز تعطیلی در تقویم وجود دارد و اگر شما در جایی باشید که در سریع ترین حالت 15ساعت سفر شما برای برگشت به شهرتان طول بکشد عملا در یک رفت و آمد بیش از یک روز را از دست داده اید. یادتان باشد ایران عزیز ما کشوری پهناور است و این وسعت بی نظیر امکان انتخاب را برای هر فردی راحت تر می کند اما بشرطی که اطلاعات کامل و کافی را داشته باشد.
خب حالا کم کم متوجه می شوید که بعد از کنکور سراسری خیلی هم برای انتخاب رشته زود نیست!
از دوره های دانشگاهی و دانشگاه ها چه می دانید؟
در انتخاب رشته شما با خیلی از عبارات و کلمات جدیدی آشنا می شوید. از جمله:
دوره روزانه(رایگان)، نوبت دوم( شبانه)، شهریه پرداز ،دانشگاه ها و موسسات غیر انتفاعی، دانشگاه پیام نور، دانشگاه های پردیس بین الملل، دانشگاه آزاد، دانشگاه فرهنگیان، رشته های مناطق محروم، رشته های تعهدی، رشته های بدون کنکور و …
من در این سری از مقاله های انتخاب رشته شما را با تک تک این عبارات آشنا می کنم تا با آگاهی بیشتر در مسیر انتخاب رشته پیش بروید.
گروه آزمایشی شما چند رشته برای انتخاب دارد؟
انتخاب رشته یعنی انتخاب از بین تمامی رشته ها ولی متاسفانه خیلی از داوطلبان صرفا از بین رشته های محدودی دست به انتخاب می زنند. چون فقط همان تعداد رشته های محدود را می شناسند و درآینده وقتی در دانشگاه با رشته های جدید و جذاب دیگری برخورد می کنند دیگر کار از کار گذشته.
به احتمال زیاد شما هم با رشته های معروف گروه آزمایشی خوتان آشنا هستید ولی آیا از رشته های که فقط در طول تحصیل چند واحد با رشته های معروف تفاوت دارند با خبر هستید؟ من به این رشته ها می گویم رشته های مشابه و شما باید حتما از این رشته ها مطلع باشید. این موضوع مهمی است که در حین انتخاب رشته قطعا می تواند به داد شما برسد.
چگونه رشته های مشابه را پیدا کنیم؟
دوباره سراغ گوگل می رویم. با یک جستجوی ساده جواب سوالتان را پیدا می کنید. البته امروزه نباید از دوست صمیمی و خوبمون یعنی bing غافل باشیم. بینگ هم می تواند به شما تا حد بالایی برای کسب اطلاعات در هر زمینه ای و البته در انتخاب رشته کمکتان بکند.
چرا باید به سراغ رشته های مشابه برویم؟
فکر کنید رتبه شما در حدی نیست که بتوانید رشته مورد علاقه خود را در دانشگاهی که آرزویش را داشتید انتخاب کنید ویا اگر هم انتخابش کنید احتمال قبولی خیلی کم است آیا دست از دانشگاه آرزوهایتان برمی دارید یا ترجیح می دهید با اختلافی اندک در رشته مشابه به رشته دلخواهتان درس بخوانید.
قطعا جواب هر یک از شما خواننده های این مقاله متفاوت است اما من محمد مهدی حقیقت به شما می گویم به سادگی از کنار رشته های مشابه نگذرید و شما باید از وجود رشته مشابه و شرایط آن مطلع باشید تا با چشمی باز انتخاب کنید و فردای بعد از اعلام نتایج حسرتی به دل نداشته باشید.
عزیزان با تمام تجربه ای که در طول این سال ها کسب کردم به شما می گویم که هر چه اطلاعاتتان تا قبل از انتخاب رشته کامل و دقیق باشد با اعتمادبنفس و آرامش بیشتری انتخاب های درستی را در فرم انتخاب رشته خود درج می کنید پس با جدیت این روزها را صرف کسب اطلاعات کنید.
من در این مقاله شما را با تک تک این عبارات آشنا می کنم تا با آگاهی بیشتر در مسیر انتخاب رشته پیش بروید.
رشته های مشترک را بشناسید
در انتخاب رشته رشته های وجود دارند که از گروه ای آزموایشی دیگر هم دانشجو می پذیرند. برای مثال داوطلبی که در کنکور با گروه آزمایشی علوم تحربی شرکت کرده می تواند در انخاب رشته خود رشته روانشناسی، اقتصاد، فیزیک و … برخی دانشگاه ها که در دفترچه انتخاب رسته سراسری آمده را انتخاب کند.
سراغ این رشته های بروید و بازار کار و شرایط تحصیل آنها را جویا شوید. خیلی وقت ها در روزهای انتخاب رشته وقتی به دوطلبی می گویم که فلان کد رشته رشته را هم برایت انتخاب کنم با تعجب می گوید مگر ما هم می توانیم این کد رشته محل را انتخاب کنیم این رشته برای گروه دیگریست.
اینجاست که معضل نداشتن اطلاعات ممکن است شما را از یک انتخاب خوب محروم کند. الان تا فرصت دارید تمام این جزییاتی که در مورد انتخاب رشته دانشگاه به آنها اشاره می کنم را پیگیر باشید چون در روزهای پر از استرس انتخاب رشته شما قطعا تمرکز و فرصت چنین کارهایی را ندارید.
پس کاملا اطلاعات خودتان را افزایش دهید تا بهترین رشته را در بهترین دانشگاه با توجه به رتبه ای که کسب کرده اید بدست آورید. در قسمت دوم این مقاله قرار است به تفصیل در مورد دورها و دانشگاه ها صحبت کنم. در ادامه هر سوالی که در این مورد دارید را در قسمت دیدگاه برای من بنویسید تا بتوانم بهتر کمکتان کنم.
دیدگاهتان را بنویسید