نحوه برنامه ریزی درسی
امروزه با توجه به پیشرفت انسان ها در زمینه های مختلف، روش های بسیار متنوعی را می توان در هر کاری به کار برد. این موضوع به ویژه برای برنامه ریزی ها تاثیر بیشتری دارد. با دریافت نحوه برنامه ریزی درسی کامل می توانید به خواسته خود برسید. اهمیت این کار به حدی است که عملا بدون داشتن یک برنامه نمی توان به هدف خود برسید.
در این میان شاید هر مشاوری روش های خاص خود را برای چیدن یک برنامه درسی داشته باشد. برای همین ما سعی کردیم که در اینجا برخی از این روش ها را برای شما بازگو کنیم.
بهترین سبک برنامه ریزی درسی
همانطور که گفته شد، سبک ها و روش های مختلفی برای این چیدن طرح مطالعه یک دانش آموز وجود دارد. ما در مورد بهترین نحوه برنامه ریزی درسی صحبت می کنیم. سبک مطالعه در پانسیون، خانه، نحوه تست زنی و بسیاری از موارد دیگر در این موضوع، وجود دارند. اما از نظر اهمیت، اینکه کدام سبک از روش برنامه ریزی درسی هستند، موضوعی است که باید در نظر گرفت. زیرا زمانی که شما قصد چیدن برنامه دارید، باید موارد مهم را مشخص کنید.
اگر حرف از بهترین باشد باید بهترین متدی که تا به حال جواب داده را اجرا کرد. یعنی مطالعه در مکانی خلوت و به دور از شلوغی مانند کتابخانه. باید از بهترین کتاب های تست زنی همراه با مطالعه شبانه روزی که هیچ وقفه ای در آن نباشد صحبت کنیم. همچنین باید بسیاری از تفریحات، استراحت ها و هر مانع درس خواندن را حذف کرد. اما این ها باعث بهترین بودن نمی شوند. بلکه هدف، داشتن یک سبک برتر از مطالعه برای بهتر شدن نتیجه کار است.
نحوه نوشتن برنامه ریزی در جدول هفتگی
قطعا بخشی از برنامه ها و کارهایی که مد نظر دارید، به صورت هفتگی یا روزانه اجرا می شود. برای همین باید با نحوه برنامه ریزی درسی در جدول هفتگی نیز آشنا شوید. برای این کار کافی است که یک نمونه جدول هفتگی را از سایت ما دانلود کنید. پس از این کار، ابتدا باید به بهترین شکل ممکن برنامه مورد نظری که مشاور یا خود چیده اید را در یک هفته بنویسید. اما چطور باید این کار را بکنید؟ بهتر است که طرح خود را ابتدا بر روی یک کاغذ دیگر تست کنید. سپس بعد از نتیجه گیری کامل و مطمئن، آن را بر روی جدول اصلی بنویسید.
اگر مشاور تحصیلی به شما یک برنامه را ارائه کرده حتما آن را بر روی جدول نیز اجرا می کند. اما در صورتی که خودتان آن را نوشتید، حتما تمامی مواردی که در ادامه به شما خواهیم گفت را در نظر بگیرید. پیشنهاد ما به شما این است که این کار را به صورت ترکیبی از شناخت های خود و مشورت با مشاور انجام دهید. حتما شما هم این جمله را شنیده اید که چون خشت اول کج نهاده شود تا ثریا نیز کج می شود.
چگونه برنامه متناسب با دانش آموز چیده می شود
این که تصور کنید مشاور در همان لحظه اولی که دانش آموز را می بیند و حرف از درس خواندن میزند اشتباه است. این امکان وجود دارد که مشاور، حتی یک جلسه کامل را به شناخت ابعاد رفتاری شما اختصاص دهد. درست مانند یک روانشناس که صحبت های مراجعه کننده را می شنود. برای هدایت یک دانش آموز به بهترین مسیر ممکن باید همه ابعاد او لحاظ شود. بدون داشتن اطلاعات کامل هیچ مشاوری نمی تواند برنامه متناسب با دانش آموز را ارائه دهد.
برای چیدن طرح درس خواندن عالی برای یک دانش آموز با یک سری موارد را در نظر گرفت. عواملی همچون موارد زیر که همگی موثر هستند.
- میزان حواس پرتی دانش آموز در شرایط محیط شلوغ
- زمان مورد نیاز برای یادگیری فرد در خواندن مطالب جدید
- داشتن و یا نداشتن ذهن مشغولی
- تمایلات فردی نسبت به درس و یا دروس خاص
- با در نظر گرفتن این پارامترها می توان به بهترین شکل ممکن برنامه ریزی درسی دانش آموز را ارائه کرد.
طریقه برنامه ریزی تحصیلی برای رشته تجربی
فارغ از رشته و یا ان که در چه مدرسه ای تحصیل می کنید، یک سری اصول برنامه ریزی وجود دارد. اصولی که چارچوب کلی طرح مطالعه هر دانش آموز تجربی را مشخص می کند. دروس رشته تجربی از نظر ساختاری و نحوه یادگیری آن دارای تفاوت های زیادی با سایر رشته ها می باشد. برای همین نحوه برنامه ریزی درسی برای رشته تجربی نیز کاملا متفاوت می باشد. در این رشته باید طوری مطالعه کنید که هم یاد بگیرید و هم حفظ کنید.
وجود حفظیات و حل کردنی ها در تجربی به صورت مساوی تری وجود دارد. همین موضوع در طراحی یک برنامه مطالعاتی کاملا موثر می باشد. در نتیجه پیشنهاد کلی ما به شما این است که به صورت پشت سرهم حفظیات و حل کردنی ها را قرار ندهید. به طور مثاب یک ماه حفظ کردنی ها و یک ماه بعد هم درسی مانند ریاضی. این کار اشتباه است. باید شما به صورت ترکیبی از این دو را تا حد امکان در نقشه خود راه دهید. در این حالت شما همیشه آمادگی خود را حفظ می کنید.
اجرای برنامه دقیق در رشته تجربی
اگر بخواهیم با جزییات دقیقتری به رشته تجربی نگاهی بیاندازیم، متوجه می شویم که یک رشته حفظ کردنی نیست. این یعنی شما حتی دروسی هم که شاید برچسب حفظی بودن بر روی آن ها باشد بیشتر به صورت یادگیری هستند تا حفظ کردنی. در واقع در درسی مانند زیست شناسی، شاید از نظر ظاهری یک کتاب عموما متنی باشد، اما این کتاب عملا مانند ریاضی خواهد بود. اما با تفاوت هایی جزیی که شما کمتر با اعداد و ارقام سر و کار دارید.
اما در مجموع یک درس کاملا حفظ کردنی نیست. بلکه این قدرت تحلیل شماست که اثرگذار می باشد. برای اجرای منظم برنامه تجربی نیاز دارید که شما همیشه بر روی آن مطالعه با نظم داشته باشید. این موضوع به شما خواهد گفت که اگر قصد چیدن طرح مطالعه برای رشته تجربی دارید، باید به صورت پیسته باشد. درست بر خلاف ریاضی که می توانید دروس را آن را پشت سر هم یاد بگیرید و سپس یک زمان برای مرور آن در نظر بگیرید.
بهترین ایده برای پلن درسی تجربی
اگر بهترین ایده ممکن را می خواهید باید برنامه ای را در نظر بگیرید که ترکیبی از حفظیات و حل کردننی ها باشد. به این صورت که بخشی از روز را به حفظ کردنی ها و تحلیلی ها اختصاص دهید. بخش دیگر را نیز می توانید به مطالعه فیزیک و ریاضی بپردازید. با این کار می توانید هم آمادگی خود را برای دروس حفظ کردنی و هم دروس تحلیلی حفظ کنید.
سعی کنید با توجه به پتانسیل ها و نقطه نقاط ضعف خود ساعات مطالعه را بین این دو حالت تقسیم کنید. در حالت کلی بهتر است که این زمان به دو بخش مساوی تقسیم شود. البته این موضوع کاملا به شما بستگی خواهد داشت. بنابراین چندان در این تقسیم ساعت دخالت نخواهیم کرد.
طریقه برنامه ریزی برای رشته ریاضی
برای رشته ریاضی نیز طریقه برنامه چیدن جهت مطالعه متفاوت می باشد. اما این رشته با تجربی تفاوت هایی دارد. در کتاب های رشته ریاضی دروس حفظ کردنی بسیار کمتر می باشد. برای همین شما نیازی به حفظیات نخواهید داشت. همین موضوع کار شما را از یک جهت راحتتر می کند. از این نظر راحتتر که تمرکز شما بر روی مباحث حل کردنی خواهد بود. اما در هر صورت برنامه شما باز هم بهتر است که به دو بخش متفاوت تقسیم شود. بخشی به عنوان مطالعه و یادگیری و بخش از ساعات مطالعه به حل کردن تست ها اختصاص یابد.
با تقسیم بندی زمان به دو بخش مختلف شما بهتر می توانید از زمان خود استفاده نمایید. در واقع منظور از این کار این است که زمانبندی مشخصی برای یادگیری مطالب و نیز حل کردن تست های مربوط به آن قسمت داشته باشید. در غیر این صورت شما دچار سردرگمی می شوید که چقدر زمان برای یادگیری و چقدر زمان برای تمرین خواهید داشت.
اصول برنامه درسی رشته ریاضی بر چه اساسی است
در هر چیزی اصول و قواعدی نهفته است. در طریقه برنامه چیدن برای کتاب های ریاضی نیز همین قواعد رعایت می شود. از نظر اصول باید برنامه دارای یک سری معیارها و استانداردها باشد. این استانداردها شامل موراد زیر می باشد.
- زمانبندی مناسب برای یادگیری و تمرین
- در نظر گرفتن دیگر شرایط مانند رفتن به مدرسه و یا کارهای فرعی
- توجه به استعداد و توان خود برای مطالعه
- زمان مناسب و کافی با توجه به کتاب مورد نظر
این ها همگی جزو مهمترین اصول برنامع ریزی درسی می باشند. بدون در نظر گرفتن این موارد نیم توانید یک برنامه مشخصی داشته باشید. پس میزان دقت و اثربخشی یک پلن درسی به در نظر گرفتن تماما عوامل موثر دارد.
زمان بندی مناسب بین تمرین و یادگیری
اختصاص دادن یک تناسب بین زمانی که مباحث را یاد میگیرید و زمان تمرین همان مباحث بسیار مهم است. شما با تخمین خوب این دو زمان می توانید هم یادگیری و هم تمرین را هر روز انجام دهید. در صورتی که زمان یکی از ای دو مورد بیشتر و ا کمتر شد به دیگری اختصاص دهید.
در نظر گرفتن دیگر شرایط دانش آموز
اگر به مدرسه می روید به ویژه اینکه مدرسه شما دور باشد، باید حتما آن را در زمانبندی لحاظ کنید. شما در اغلب روزهای هفته این کار را تکرار می کنید. پس چه بخواهید و چه نخواهید، باید زمانی را برای آن در نظر بگیرید. نه تنها مدرسه رفتن بلکه هر کاری که روزانه از شما زمان می گیرد را لحاظ کنید.
استعداد و توان در مطالعه کردن
برنامه شما باید واقعی باشد. نه با توجه به اینکه از چه چیزی لذت می برید. اگر طرحی را در نظر بگیرید که در آن تمام مباحث را باید یاد بگیرید، پس باید ظرفیت آن را نیز داشته باشید. در غیر این صورت، طرح شما تنها به یک تئوری محض تبدیل می شود.
زمان هر کتاب و درس متفاوت است
برای درسی مانند هندسه تحلیلی و یا درس فیزیک، زمان های مطالعه متفاوت می باشد. زیرا احتمالا شما با یکی از آن ها راحت تر هستید و با دیگری نه. این موضوع نه تنها برای شما، بلکه برای تمام دانش آموزان وجود دارد. هر دانش آموزی یک مبحث خاصی را بیشتر دوست دارد و یکی دیگر را کمتر. پس این کاملا طبیعی است که زمان ها را متفاوت در نظر بگیرید.
چگونگی طراحی برنامه درسی برای رشته انسانی
به رشته حفظیات خوش آمدید. بیشتر تست هایی که در آزمون سراسری انسانی خواهید دید حفظ کردنی است. شما در این جا چندان نیازی به اعداد و ارقام نخواهید داشت. هرچند که دروس ریاضی و آمار نیز در این رشته وجود دارد. اما چیزی که در اینجا غالب می باشد، کتب حفظ کردنی می باشد. بنابراین فکر کنم بدانید که چگونه برنامه ریزی خود را انجام دهید. بهترین روش ممکن برای طرح یک برنامه درسی انسانی، تکرار مطالب می باشد. شاید این طرح از نظر شما چندان حرفه ای به نظر نرسد. اما تمامی برنامه ها به همین روش ختم می شوند.
منظور ما از تکرار کردن این است که نباید از هیچ مبحث و یا کتابی دور بمانید. شما باید طرحی را پیاده سازی کنید که از هیچ کتابی فاصله نگیرید. زیرا با فاصله گرفتن از یک کتاب، مرور کردن و مطالعه مجدد نیز سخت تر می شود. اما چطور باید یک طرح بسازیم که در آن فاصله گرفتنی در کار نباشد.
بهترین طرح ممکن برای مطالعه دروس انسانی
اگر سال آخر هستید و همزمان با خواندن دروس جدید احساس می کنید که کتاب های سال گذشته را فراموش می کنید، طبیعی است. زیرا بر خلاق رشته های دیگر مطالب که شما در سال جدید یاد می گیرید، معمولا در امتداد دروس قبلی نیستند. در رشته ریاضی شما با یادگیری فرمول های قدیمی ممکن است در حل تست های جدید نیز به کار بیاید. اما در دروس انسانی موضوع کمی متفاوت است. یعنی دانش آموز باید به نحوی مطالعه داشته باشد که مطالعه کتب سال های قبلی را نیز فراموش نکند.
در صورت تمرکز بیش از حد بر روی کتاب های سال آخر، شما در هنگام جمع بندی کنکور در نوروز، دچار مشکل می شوید. به این صورت که برای یادآوری مباحث سال های گذشته زمان زیادی نیاز خواهید داشت. بنابراین به یاد داشته باشید که چندان فاصله نگیرید، زیرا مسئله جمع بندی سخت می شود.
نحوه اجرای برنامه درسی
بعد از این که به هر شکل ممکن، برنامه درسی خود را ساختید، نوبت به اجرای آن می رسد. این که چطور و در چه شرایطی آن را اجرا کنید از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. برای همین فارغ از هر گونه برنامه ریزی از نظر تئوری در نحوه ی اجرای برنامه درسی اهمیت خواهد داشت. به طور مثال برخی از دانش آموزان در منزل نمی توانند مطالعه داشته باشند. برای همین سعی می کنند که هر روز به کتابخانه بروند. برخی دیگر نیز در منزل راحت تر هستند. این دو مورد یعنی خانه یا کتابخانه می تواند تفاوت های زیادی را ایجاد کند.
همچنین برخی از دانش آموزان حتی در مناطق دور افتاده در خوابگاه های شبانه روزی درس می خوانند. برخی دیگر نیز دیگر مدرسه نمی روند و کل زمان را می توانند در اختیار خود باشند. این شرایط همگی در انجام یک پلن درسی تاثیرگذار می باشد. بنابراین هر کدام را به صورت مجزا بررسی می کنیم.
روش برنامه ریزی برای مطالعه در پانسیون یا خانه
اگر شما سبک مطالعه در پانسیون و کتابخانه را می پسندید، پس باید روش برنامه ریزی متناسب با آن را نیز بدانید. در صورت مراجعه هر روز شما به کتابخانه، باید زمانی را برای رفت و آمد در نظر بگیرید. همچنین باید کتابخانه ای را انتخاب کنید که از نظر مکانی به شما کاملا نزدیک باشد. در غیر این صورت، نمی توانید طرح خود را به خوبی انجام دهید. برای این کار پیشنهاد می کنیم که مقاله مطالعه در پانسیون مطالعاتی را ببینید.
با آشنایی هر چه بهتر شما با مزایا و معایب روش مطالعه در پانسیون و یا خانه طبیعتا بهتر می توانید خود را با شرایط سازگار کنید. پیش تر نیز گفتیم که هیچ اجباری در انتخاب یکی از دو مورد نیست. اجرای برنامه مورد نظر شما در یکی از این مکان ها، کاملا به شما بستگی دارد. مطالعه در خانه مزایای خاص خود را دارد. همچنین با درس خواندن در پانسیون، شما می توانید بهره های به خصوص آن را دریافت کنید.
روش انجام برنامه برای کنکوری ها
اگر امسال یا سال گذشته مدرسه تمام شده و حالا می خواهید برای کنکور آماده شوید، برنامه متفاوتی خواهید داشت. برای همین باید نحوه انجام آن را نیز متفاوت در نظر بگیرید. شما در طول شبانه روز کاملا در اختیار خود هستید و می توانید ساعات مطالعه متمرکزی را داشته باشید. برای همین هم در روش برنامه درسی و هم نحوه انجام آن، کار راحت تری خواهید داشت. در این شرایط، طرح شما اثرپذیری بسیار کمتری از جانب شرایط دیگر خواهد داشت. در نتیجه یک برنامه درسی خالص با ساعات مطالعه زیاد را می توانید بچینید.
همچنین بخوانید: برنامه قبولی کنکور در دو ماه
همچنین در نحوه انجام آن نیز محدودیت کمتری وجود خواهد داشت. بنابراین کیفیت اجرا نیز بالاتر می رود و شما تا حدود زیادی طرح تئوری خود را به حالت عملی تبدیل می کنید. یک دانش آموزی که دیگر مدرسه نمی رود، درگیر حواشی مربوط به مدرسه، امتحانات و یادگیری مطالب جدید نیست.
چطور بفهمیم کدام روش برنامه ریزی مناسب است
از آن جایی که تنوع در برنامه ها بسیار بالا است، شاید این سردرگمی به وجود بیاید که کدام روش برنامه ریزی مناسبتر می باشد. برای این کار معیار قطعی وجود ندارد. تنها راه تشخیص مناسب بودن یک برنامه، استفاده از یک جلسه رایگان می باشد. من محمدمهدی حقیقت مشاور کنکور، برای راحتی شما عزیزان دو جلسه برنامه رایگان در سایت قرار دادم. امیدوارم که بتوانید خود را به خوبی با این طرح سازگار کنید. البته پیدا کردن یک برنامه کاملا سازگار و مناسب، کمی مشکل است. برای همین در صورت داشتن هر گونه مشکل، می توانید آن را با ما در میان بگذارید.
طبیعتا با تغییرات جزیی در یک طرح مطالعاتی، می توانید آن را به صورت اختصاصی برای خود تبدیل کنید. بنابراین تمامی مواردی که از نظر شما، اجرای آن را مشکل می کند را بر روی یک کاغذ بنویسید و سپس به مشاور اطلاع دهید.
نتیجه گیری
اگر ما سعی کردیم که به طور کامل در مورد نحوه برنامه ریزی درسی برای شرایط مختلف صحبت کنیم. همچنین از نظر روش های اجرای آن نیز چند حالت مختلف را بررسی کردیم. در مورد این که چطور و با چه شرایطی تحصیل می کنید نیز به خوبی بحث کردیم. حالا دیگر ریش و قیچی دست شماست. بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید