برنامه ریزی برای امتحانات نهایی
در گذشته، همه چیز در کنکور سراسری خلاصه می شد. زمانی که تمام سرنوشت فرد در یک روز تعیین می شود، احتمال شانس و اقبال نیز بیشتر خواهد شد. اما حالا تاثیر امتحانات پایانی خرداد، آنقدر زیاد شده که همان حساسیت کنکور را دارد. تنها راه موفقیت، داشتن بهترین برنامه ریزی برای امتحانات نهایی است. تنها با این کار است که شما می توانید خود را از امتحانات مدرسه جدا کرده و به درجه بالاتری برسید.
برای دریافت برنامه هفتگی درسی همیشگی، عضو سایت شوید. در این صورت می توانید هر هفته، برنامه خود را دریافت کنید. در غیر این صورت، ما دو هفته ابتدایی امتحان نهایی یازدهمی ها را به صورت رایگان در این صفحه قرار دادیم.
جدول برنامه ریزی امتحان نهایی PDF
داشتن نظم و انضباط، آن هم در درس و مدرسه بسیار مهم است. این موضوع به ویژه در این زمان تاثیر بیشتری دارد. اولین لازمه این کار، داشتن یک جدول برنامه ریزی امتحانات نهایی است. جدولی که دارای یک زمانبندی عالی برای دروس پایه و رشته تحصیلی شما باشد. این فایل به صورت پی دی اف یا PDF است و شما می توانید آن را به صورت رایگان دریافت کنید.
جدول برنامه ریزی برای ایام امتحانات نهایی
برنامه هفته اول یازدهم تجربی – برنامه هفته اول یازدهم ریاضی – برنامه هفته اول یازدهم انسانی
برنامه هفته دوم یازدهم تجربی – برنامه هفته دوم یازدهم ریاضی – برنامه هفته دوم یازدهم انسانی
برنامه هفته سوم یازدهم تجربی – برنامه هفته سوم یازدهم ریاضی – برنامه هفته سوم یازدهم انسانی
برنامه هفته چهارم یازدهم تجربی – برنامه هفته چهارم یازدهم ریاضی – برنامه هفته چهارم یازدهم انسانی
برنامه ریزی نهایی برای اردیبهشت
پایه دوازدهم: دوازدهم تجربی – دوازدهم ریاضی – دوازدهم انسانی
پایه یازدهم: یازدهم تجربی – یازدهم ریاضی – یازدهم انسانی
پایه دهم: دهم تجربی – دهم ریاضی – دهم انسانی
این جدول به نحوی طراحی شده که تمام دانش آموزان، قابلیت استفاده از آن را دارند. اما نحوه اجرای آن تفاوت ها را رقم می زند. اینکه چقدر به این برنامه ریزی ها اهمیت می دهید، همه چیز را تعیین می کند. حجم مطالعه روزانه، دقت و تمرکز بر روی درس ها و البته قدرت یادگیری خروجی کار را به شدت تغییر خواهد. پس در صورت تمایل می توانید از همین جدول الگوبرداری کنید و از آن برای کسب نمرات عالی استفاده کنید.
نحوه زمانبندی در امتحان نهایی
همه چیز با قواعد و اصولش زیباست. زمانی که شما شروع به درس خواندن می کنید، باید بدانید که دقیقا برای چه آزمونی چقدر زمان دارید. آیا امتحان داخلی مدرسه است یا کنکور و نهایی؟ اگر هدف شما امتحانات خرداد است، پس باید زمانبندی درس ها را تغییر دهید. اصول برنامه ریزی امتحانات نهایی به این صورت است که شما باید سطح خود را بیشتر کنید. منظور از سطح درسی، توان پاسخ دهی به سوالات سخت است.
اگر در گذشته مطالب درسی را تنها از طریق جزوه مطالعه می کردید، حالا باید روش خود را تغییر دهید. حالا دیگر به غیر از جزوه نیاز به منابع درسی دیگری نیز خواهید داشت. زمان درس خواندن نیز به همین صورت باید تغییر کند. طبیعتا درجه سختی سوالات نهایی بسیار بیشتر است. بنابراین اگر به دنبال کسب نمره عالی از این آزمون ها هستید، نکات برنامه ریزی که در ادامه خواهیم گفت را انجام دهید.
افزایش ساعات مطالعه
اولین و کاری که قاعدتا باید انجام دهید، افزایش ساعات مطالعه است. اولین کاری که در برنامه ریزی ویژه نهایی انجام می شود، اضافه شدن حجم درس خواندن است. بیشتر شدن حجم مطالعه به دلیل بالاتر بودن سطح سوالات است. بنابراین برای اینکه بتوانید سوالات سخت را حل کنید، نیاز به کمی اضافه کاری دارید. این اضافه شدن از چند طریق مختلف تامین می شود.
راه هایی همچون کمتر شدن تفریحات روزانه، حذف روزمرگی های بی فایده، کوتاه کردن حجم استراحت و بسیاری موارد دیگر. با مطالعه بیشتر، امکان درس خواندن بیشتری هم فراهم می شود. چیزی که باعث می شود زمان کافی برای تمرکز بر روی سوالات با درجه سختی بیشتر را نیز خواهید داشت. بنابراین افزایش ساعات درس خواندن اولین قدم برای اجرای برنامه ها است.
برنامه مطالعاتی تا زمان آزمون
اگر دو ماه یا کمی بیشتر فرصت دارید. سعی کنید که دو بار تمام دروس سخت را مطالعه کنید. یک بار برای مطالعه اولیه یا رفع اشکال و بار دوم نیز برای مرور و جمع بندی. تصور کنید که در ابتدای اردیبهشت قصد شروع را دارید. در این صورت تا پایان این ماه زمان خود را به مطالعه اولیه اختصاص دهید. سعی کنید تمام اشکالات خود را رفع کنید. پس از آن می توانید با خیالی راحتتر به خرداد ماه بروید. حالا برای هر امتحانی که مطالعه می کنید، نقش مرور و جمع بندی خواهد داشت.
همچنین بخوانید: قبل از امتحان چه کار کنیم؟
حاا نکته اینجاست که چطور در اردیبهشت ماه برنامه ریزی کنیم. واقعیت این است که این بخش از داستان به شما بستگی دارد. پیشنهاد ما این است که در طول این مدت کتاب هایی که بیشترین ضعف در آن را دارید بخوانید. همچنین کتاب هایی که مطالب ساده ای دارند و تنها با مطالعه شب امتحانی نمره خوبی خواهید گرفت را به همان زمان موکول کنید. البته نباید تاثیر ضرایب دروس را نادیده بگیرید. به طور مثال اگر رشته تجربی هستید تحت هر شرایطی باید زیست شناسی را به خوبی مطالعه کنید.
حل نمونه سوالات نهایی سال های گذشته
زمانی که موفق به مطالعه تمام کتاب های درسی پیش از فرجه شدید، به سراغ حل سوال بروید. با پیش گرفتن روش درست حل کردن نمونه سوال های امتحان نهایی یک قدم به موفقیت نزدیک می شوید. بخشی از سوالات را باید در حین مطالعه اولیه، بخشی از آن را قبل از شروع دور جدید و بخشی از آنها را نیز قبل از امتحان حل کنید. هر کدام از این کارها، ویژگی خاص خود را خواهد داشت.
زمانی که شروع به پاسخ دهی آزمون های خرداد ادوار گذشته می کنید، با نقاط ضعف خود آشنا می شوید. این بهترین راه ممکن برای رسیدن به این هدف است. درست یک ماه قبل از این اتفاق، تمام مطالب را حداقل یک بار به طور کامل خوانده اید. حالا تمام اطلاعات خود را به چالش خواهید کشید و به خوبی می دانید که دقیقا در کدام مباحث دچار ضعف هستید.
روتین روزانه مناسب امتحان نهایی
همان طور که گفتیم، امتحان نهایی یعنی درجه سختی بیشتر و برای این کار باید حرفه ای مطالعه کنید. در نتیجه بهتر است که برنامه روزانه منظمی را در نظر بگیرید. روتین روزانه ای که پیشنهاد می کنیم به این صورت است که زمان مدرسه را به طور کامل مدیریت کنید. زمان برگشتن را به طور واقعی ثبت کنید. سپس یک ساعت برای استراحت و صرف غذا در نظر بگیرید. همچنین یک ساعت نیز برای مرور مطالبی که در طول مدرسه خواندید اختصاص دهید. حالا فرض را بر این بگذاریم که ساعت 4 عصر است.
در مجموع شما از حالا تا 11 شب، زمان کافی برای مطالعه خواهید داشت. در واقع 7 ساعت دارید که یک ساعت از آن برای شام و استراحت خواهد بود. از این 6 ساعت زمان مطالعه 4 ساعت از آن را به دو درس تخصصی خود و دو ساعت نیز برای درس های دیگر اختصاص دهید. بهتر است که دو ساعت برای هر درس اختصاص دهید که نیم ساعت از آن را برای حل سوال در نظر بگیرید.
همچنین بخوانید: برنامه ریزی درسی روزانه برای کنکور
حالا اگر بخواهیم به یک جمع بندی نهایی برسیم جدول بالا را نشان خواهیم داد. این یک نمونه ساده و در عین حال کاملا کاربردی است که شما را تا پایان زمان مدرسه هدایت می کند. فقط فراموش نکنید که این جدول قابلیت اجرا برای تمام رشته ها را دارد و فارغ از پایه و رشته خاصی می باشد.
تغییر سبک زندگی برای موفقیت
ابتدا باید کمی سبک زندگی خود را تغییر دهید. فرض کنیم دو یا یک ماه مانده به امتحانات و شما قصد تغییر دارید. در این صورت زمان چندانی برای مطالعه کردن ندارید. بنابراین اتفاق خاصی هم نخواهد افتاد اگر کمی از برنامه های تفریحی خود کم کنید. اگر هر روز به کافه و یا باشگاه می رفتید، حالا آن را حذف یا کمتر کنید. اولویت فعلی شما با برنامه ریزی است و نباید هیچ چیزی را فدای آن کنید. پس پیشنهاد می کنیم که به نکات زیر عمل کنید.
- برنامه های تفریحی را تا حد امکان محدود کنید.
- زمان خوابیدن و بیدار شدن خود را منظم کنید.
- تمام اشکالات درسی خود را از دبیر بپرسید.
- از دیدن سریال و یا بازی های اعتیادآور خودداری کنید.
- اولویت خود را بر روی برنامه ریزی ها قرار دهید.
این کارها، زمینه ساز پیشرفت شما در زمینه درس و تحصیل هستند. یعنی با رعایت کردن این اصول قادر هستید که هر گونه برنامه درسی را عملی کنید. در صورتی که بخواهید از یک برنامه ریزی بیشترین بازدهی را داشته باشید، باید از یک سبک زندگی جدید استفاده کنید.
برای نهایی جزوه بخوانیم یا کتاب
شما به عنوان یک دانش آموز تا حالا با روش و سبک مدرسه آزمون دادید. اما حالا و با وجود امتحانات نهایی، به سبکی دیگر از شما امتحان گرفته می شود. پس نیاز به منابع درسی جدیدی هم خواهید داشت تا بتوانید با این تغییرات سازگار شوید. برای این کار بهتر است که ابتدا بر روی جزوه ای که خود در مدرسه نوشتید، مسلط شوید.
یعنی همان مطالبی که به طور معمول در طول سال تحصیلی چه از طریق کتاب و چه جزوه یاد گرفتید را مطالعه کنید. سپس به سراغ یک سری منابع درسی ویژه امتحان نهایی بروید. منابع جدید باید بر اساس آخرین تغییرات در این امتحانات باشد. متاسفانه به دلایل خاصی ما نمی توانیم نام دقیقی از این کتاب ها ببریم. اما چیزی که پیشنهاد می کنیم این است که باید با نوع یادگیری شما کاملا سازگار باشد.
وجود یک منبع درسی مجزا به غیر از جزوه و کتاب اصلی، باعث می شود که شما با سبک سوالات جدید آشنا شوید. تک منبعی بودن یعنی خود را در یک کوچه بن بست گرفتار کنید. بنابراین بهتر است از سوالات متنوع و با درجه سختی های مختلفی استفاده کنید.
مطالعه فشرده برای امتحانات خرداد
برای موفق شدن در هر کاری، نیاز به تلاش مستمر و پشتار قوی دارید. در درس و امتحان هم به همین شکل است. شما باید حداقل از چندین ماه قبل به خوبی تلاش کنید. اما اگر موفق به این کار نشدید، باید به سراغ پلن بی یا طرح دوم بروید. این طرح، به نحوی چیده شده تا بیشترین بازدهی ممکن را از مطالعه خود داشته باشید. روش مطالعه فشرده نهایی به این صورت است که برخی از درس ها را باید تا حدودی قربانی کنید.
به طور مثال گر برنامه امتحانات به این صورت است: اگر برای یک درس مانند دین و زندگی 2 روز زمان دارید و امتحان بعدی شما ریاضی است، پس یک روز از فرصت دین و زندگی را به ریاضی اختصاص دهید. از نظر زمانبندی کتاب ها، می توانید تا حد امکان از این روش استفاده کنید. از نظر مطالعه شما یک راه دارید و آن مطالعه شب امتحانی است.
این مطالعه شب امتحانی باید به نحوی باشد که آزمون های ادوار گذشته را بررسی کنید و بر اساس اهمیت مطالب، ابتدا مطالب مهم را بخوانید سپس در صورت امکان به سراغ مباحث دیگر بروید. در واقع شما تا زمانی که به تسلط مباحث مهم نرسیدید، به سراغ دیگر مطالب نمی روید. بله به نحوی یک ریسک محسوب می شود. اما اگر بتوانید آن را به خوبی اجرا کنید حتما موفق خواهید شد.
میزان خواب و استراحت در روزهای امتحان
اگر تجربه چندان زیادی از درس خواندن های تا نیمه شب را ندارید، حتما از بی خوابی ترس بزرگی دارید. زیرا درس خواندن در ایام امتحانات، همه چیز را تغییر می دهد. از خواب و استراحت گرفته تا حجم غذا خوردن و همه چیز متفاوت می شود. برای همین بهتر است که با در نظر گرفتن توانایی های خود این ساعات خواب و استراحت را تنظیم کنید. اگر از روی کاغذ، این موضوع را بررسی کنیم به 8 ساعت استراحت می رسیم. اما طبیعتا در ایام امتحانات این مقدار کمتر می شود. تعیین این زمان، کاملا در اختیار شما است.
چیزی که ما پیشنهاد می کنیم این است که هر زمان احساس خستگی مفرط کردید حداقل یک استراحت کوتاه کنید. همچنین در مواقع ضروری مانند قبل از آزمون و یا در مواقع تنگی وقت، به سراغ مصرف قهوه بروید. تحت هیچ شرایطی از داروهای غیر مجاز استفاده نکنید. شما از عواقب آن مطلع نیستید و ممکن است که حتی مانع حضور شما در جلسه شود.
برنامه درسی شاگرد اول ها
برنامه ویژه کسب معدل ۲۰ به این صورت است که حتی کوچکترین عوامل مختل کننده ذهنی را دور بریزید. یعنی حتی اگر با دیدن یک فوتبال ساده هم ذهن شما مخدوش می شود، پس آن را کنار بگذارید. به طور کلی هیچ چیزی نباید مانع درس خواندن شما شود. در عمل برنامه شاگرد زرنگ ها هیچ تفاوت خاصی با برنامه یک فرد معمولی ندارد. تنها تفاوتی که در این میان وجود دارد نحوه اجرای آن است.
اگر به دنبال یک راه میانبر هستید، باید بگوییم که برای معدل ۲۰ و نزدکی به آن، هیچ راه میانبری نیست. تنها کاری که باید انجام دهید، متمرکز شدن کامل بر روی برنامه های درسی است. یک دانش آموز شاگرد زرنگ، زمان برگشتن از مدرسه بجای رسیدگی به کارهای دیگر، ابتدا درس های همان روز را مرور می کند. همچنین در زمان امتحانات، حل نمونه سوالات، خلاصه نویسی، جمع بندی و مرور را انجام می دهد.
مرور و جمع بندی
احتمالا بعد از گذشت چندین سال، حالا با تاثیر مرور کردن درس ها آشنایی دارید. پس باید حتما یک زمان خاص را برای چندین مرور در نظر بگیرید. در واقع شما چندین با درس های خود را مرور می کنید. مرور برنامه امتحانات نهایی به این صورت است که پس از اتمام مطالعه هر کتاب خواهد بود. یعنی شما پس از اینکه یک کتاب درسی را به اتمام رساندید، باید یک جمع بندی کلی از آن داشته باشید. مرور بعدی به این شکل خواهد بود که یک بار پس از پایان مطالعه تمام دروس در اواخر اردیبهشت، تمام درس ها را جمع بندی کنید.
این جمع بندی بسیار سریع و فقط به دلیل شناخت حجم مباحث مطالعه شده و اشکالات است. یک مرور دیگر نیز وجود دارد که به صورت نهایی و درست در شب قبل از امتحان انجام می شود. این کار برای رفع اشکالات نهایی و جزییات در یادگیری است که نمره ای را بی دلیل از دست ندهید. زیرا ممکن است برخی از مطالب ساده در ذهن شما فراموش شوند.
نکته برداری از مطالب درسی
در حین درس خواندن، یکی از بهترین کارهایی که می توانید انجام دهید، نکته برداری است. با نوشتن تمام نکات مربوط به یک کتاب، طبیعتا قادر به پاسخ دادن به تمام سوالات سخت و متوسط هستید. در واقع نکته برداری به معنای اهمیت بیشتر به جزییات است. این جزییات باید در طول دوران برنامه ریزی ثبت شود. هر درس و کتابی که می خوانید باید تمام نکات آن را بنویسید.
اصلا به این موضوع فکر نکنید که زمان کافی برای این کار ندارید. اتفاقا به دلیل اینکه زمان زیادی ندارید، باید تمام جزییات را در یک دفترچه یادداشت بنویسید. با این کار، زمانی که مطالعه نهایی را انجام می دهید، زمان چندانی را صرف پیدا کردن جزییات و حواشی کتاب نخواهید کرد. بهتر است که زمان خاصی را برای این کار در نظر نگیرید و هر نکته ای که در حین درس خواندن وجود داشت، ثبت کنید.
برنامه مطالعه دروس عمومی
هدف هر دانش آموز، بیشترین استفاده ممکن از مطالعه ای است که دارد. یکی از کارهایی که باید قبل از شروع امتحانات به آن رسیدگی شود، موضوع مطالعه کردن کتاب های عمومی است. اصول این مطالعه به شکلی است که بستگی به زمان شما دارد. اگر زمان کافی برای این کار داشته باشید حتما بخشی از زمان خود را به کتاب های عمومی اختصاص دهید.
در شرایطی که احساس می کنید دارای تسلط پایینی از این کتاب ها هستید، باید به صورت روزانه یک زمان خاص را برای آنها در نظر بگیرید. حتی اگر زمان کافی برای این کار نداشتید، حتی یک ساعت در هر روز نیز می تواند مفید باشد. بهتر است که این یک ساعت در میان مطالعه کتاب های تخصصی انجام شود.
سوالات متداول
هدف ما بهره گیری و ارتقا سطح درسی شما است. به همین دلیل سعی کردیم تا هر گونه اطلاعات لازم برای رسیدن به معدل بالا در این امتحانات را ذکر کردیم. با این وجود، اگر به هر دلیلی نتوانستید به پاسخ تمام سوالات درسی خود، دست پیدا کنید، به این بخش دقت کنید. ممکن است که یکی از این موارد، سوال شما نیز باشد.
آیا در مدت کوتاه می توان معدل خوبی کسب کرد؟
پاسخ به این سوال هم بله و هم خیر است. این موضوع بستگی به دو عامل دارد. عامل اول این است که پیشینه درسی شما به چه شکلی است. آیا معدل ترم قبل شما بالا است یا پایین. از طرفی دیگر نیز توان و پشتکار شما در اجرای برنامه ریزی ها بسیار مهم است. اگر می توانید برای اجرای برنامه ریزی ها ثابت قدم باشید، بله کاملا پاسخ مثبت است.
من شب امتحانی هستم چکار کنم؟
خیلی از افراد، نه صرفا برای درس و مدرسه بلکه برای تمام موضوعات، دقیقه نودی هستند. یعنی همه چیز را به روز و ساعات آخر موکول می کنند. اگر شما هم برای امتحان به این شکل مطالعه می کنید، باید یک نکته مهم را رعایت کنید. اگر نمی تواند جز شب امتحان درس بخوانید پس بهترین راه حل استفاده از کلاس های کمک درسی است. به این صورت که در طول سال یا نزدیک امتحانات، در کلاس های جمع بندی و مرور شرکت کنید. شاید این راه برای شما، بهتر از خواندن جزوه باشد.
برای قبولی با نمرات متوسط چطور مطالعه کنم؟
برای اینکه یک معدل متوسط کسب کنید، نیاز به چند عامل مهم دارید. اولویت قرار دادن برنامه های درسی به جای سایر برنامه های شخصی، پشتکار، تلاش و غیره. همچنین باید جزوه ای که در طول سال نوشتید را به خوبی مطالعه کنید. اما اجازه دهید که حقیقت را به شما بگوییم. برای کسب معدل متوسط باید انرژی بیشتر از این مقدار را صرف کنید تا از انجام آن مطمئن شوید.
چطور مطالب درسی را فراموش نکنم؟
طبیعتا پاسخ به این سوال واضح است و آن مرور و تکرار است. برای اینکه یک مطلبی درسی را فراموش نکنید، تنها کار لازم مرور و تکرار در مطالعه است. زیرا ذهن هیچ فردی نمی تواند چندین و چند کتاب را تنها با یک یا دو بار در ذهن خود ماندگار کند.
برنامه اختصاصی ویژه
تمامی روش ها و اصولی که ذکر کردیم به صورت عمومی و کلی هستند. البته این روش ها قابل استفاده برای هر فردی خواهد بود، با این تفاوت که برای هر شخصی تغییراتی در آن لازم است. این تغییرات می تواند ناشی از سطح تحصیلی فرد، شرایط زندگی، قدرت یادگیری و یا هر عامل دیگری باشد. بنابراین بهتر است که برنامه هر شخص به صورت اختصاصی و منحصر به فرد باشد.
از نظر سازگاری و مطابقت با روحیات، دانش آموز طبیعتا یک طرح منحصر به فرد بسیار بهتر عمل می کند. برای دریافت برنامه ریزی شخصی امتحانات نهایی کافی است که در سایت مشاوره حقیقت ثبت نام کنید. ما برنامه ویژه شما را با توجه به پایه، رشته و دیگر شرایطی که دارید، در صفحه کاربری شما قرار می دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید