رشته ریاضی یا تجربی بهتر است؟
اولین و حساس ترین لحظه برای هر دانش آموز، دقیقا در همین دو راهی بزرگ است. اینکه رشته ریاضی یا تجربی بهتر است؟ انتخابی بسیار سخت و سرنوشت ساز که هر دانش آموزی را به چالش می کشاند. البته نگران نباشید، این دو راهی بزرگ در سر راه هر دانش آموزی قرار می گیرید.
اگر شما هم برای این انتخاب دو دل هستید، پس تا پایان همراه ما باشید. ما سعی می کنیم تا اطلاعات لازم برای انتخاب راحت میان این دو را کسب کنید.
فهرست مطالب
Toggleمقایسه رشته ریاضی و تجربی
شاید ابتدا بهتر است که یک مقایسه کلی میان این دو رشته را انجام دهیم. این مقایسه و تحقیق، باید قبل از انتخاب رشته نهم به دهم انجام شود. بنابراین سعی می کنیم تا چند معیار مهم مشخص کنیم که رشته ریاضی یا تجربی بهتر است؟ این معیارها شامل موارد زیر است که در 6 نکته مختلف خلاصه می شوند.
- راحتی در یادگیری مطالب
- درجه سختی آزمون سراسری
- معدل امتحانات نهایی
- بازار کار و اشتغال
- تنوع در رشته های دانشگاهی
- رقابت و سختی قبولی
هر کدام از این مواردی را که ذکر کردیم، دارای اهمیت بسیار زیادی هستند. بنابراین نباید ساده از کنار آنها عبور کنید و بهتر است در مورد هر کدام تحقیق کنید. در ادامه توضیحات بیشتری را ارائه خواهیم کرد تا بتوانید درک بهتری از این معیارها داشته باشید.
درس های تجربی راحت تر است یا ریاضی؟
یک سوال رک و پوست کنده که اغلب دانش آموزان راحت طلب، آن را می پرسند. اینکه کدام رشته راحت تر است، ما می خواهیم در آن تحصیل کنیم. راستش را که بخواهید، هیچ کدام راحت تر از آن نیست. این موضوع را نه فقط یک نفر، بلکه تعداد زیادی از دانش آموزان می گویند.
به ویژه کسانی که سابقه تغییر رشته را دارند، از سختی تقریبا یکسان هر دو رشته تعریف می کنند. اما اگر می خواهید بدانید که کدام رشته واقعا درجه سختی بیشتری دارد، بستگی به ذهن خودتان دارد. اینکه یادگیری کدام مطالب برای شما سخت تر است بسته به استعداد و توانایی های شما دارد.
بسیاری از دانش آموزان واقعا توان یادگیری مطالب ریاضی را ندارند. این در حالی است که بسیاری دیگر، نمی توانند مطالب درس زیست شناسی که پر از اصطلاحات پزشکی است را حفظ کنند. پس حتما خودتان را برای اینکه یادگیری کدام مطالب راحت تر است، آزمایش کنید.
سخت ترین کنکور
اگر این سوال را از هر دانش آموزی که بپرسید، قطعا کنکور مربوط به رشته خودش را می گوید. بنابراین، جواب این سوال را با توجه به معیارهای مختلفی بررسی خواهیم کرد. اگر بخواهیم از نظر درجه سختی سوالات بررسی کنیم، قطعا هیچ کدام سخت تر نیستند. زیرا بسته به نوع سوالاتی که هر ساله توسط طراح کنکور ارائه می شود، یکی از آنها سخت تر خواهد بود. اما اگر بخواهیم از نظر قبولی آن را بررسی کنیم، بستگی به میزان رقابت و تعداد شرکت کننده ها دارد. این موضوع را در ادامه به طور مفصل توضیح خواهیم داد.
مقایسه معدل امتحانات نهایی
زمانی بود که تنها موضوع مهم، فقط و فقط کنکور سراسری بود. اما حالا دیگر مسیر و روش قبولی در رشته محل مورد علاقه تغییر کرده و نیمی از آن، به امتحانات نهایی بستگی دارد. در واقع، معدل امتحانات نهایی نیمی از مسیر موفقیت شما را تشکیل می دهد. حالا اینکه کدام رشته، امتحانات نهایی بهتری دارد، یک موضوع کاملا مبهم است.
همچنین بخوانید: برنامه ریزی درسی نهم
منظور از کلمه بهتر، یعنی درجه سختی که بتوانید در آن، معدل بالایی کسب کنید. زیرا طراحان سوالات امتحان نهایی هر دو رشته، از یک روش و الگوریتم استفاده می کنند. بنابراین، این بار هم نمی توانیم بگوییم که کدام بهتر است و شرایط بهتری دارد.
بازار کار و اشتغال
به احتمال خیلی زیاد، هدف اغلب دانش آموزان از انتخاب یک رشته خاص، به دلیل کسب یک شغل مناسب است. یعنی انتخابشان صرفا بر اساس علاقه و یا نوع مطالب درسی نیست. برای همین، این مقایسه نیز باید انجام شود و بازار کار هر کدام را مقایسه کنید. خوشبخانه این مورد، برخلاف موارد قبلی کاملا واضح است و با قطعیت می توانیم بگوییم تجربی. در واقع، در حال حاضر بازار کار و اشتغال رشته تجربی بسیار بهتر از ریاضی می یاشد.
شاید دلیل این موضوع، نبود زیرساخت در صنعت و زمینه مهندسی می باشد. برای همین، میزان اشتغال در این رشته هم بسیار کمتر از رشته تجربی می باشد. البته از نظر میزان دستمزد نیز در اکثر مواقع رشته تجربی وضعیت بهتری دارد. بنابراین، سعی کنید که رشته تجربی را برای این کار انتخاب کنید تا از بیکاری در امان باشید.
وضعیت رشته های دانشگاهی
بعد از آزمون سراسری و کسب یک رتبه مناسب، حالا نوبت به انتخاب رشته دانشگاه می شود. در این شرایط می توانید از میان رشته هایی که در دفترچه انتخاب رشته دانشگاه سراسری، یکی را در نظر بگیرید. حالا سوال اینجاست که انتخاب از میان کدام رشته ها بهتر است؟ جواب این سوال طبیعتا به افکار و اهداف درسی شما بستگی دارد و باید استعداد و سلیقه خود را در نظر بگیرید.
اگر به زمینه پزشکی و تحقیقاتی علاقه دارید، رشته های تجربی کاملا مناسب هستند. اما اگر به مهندسی و علوم ریاضیات علاقه مند هستید، رشته های کاملا مطابق میل شما وجود دارند. البته از نظر تنوع، شاید بتوان گفت که رشته های دانشگاهی ریاضی دارای تنوع و وسعت بیشتری هستند. اما در هر صورت، این سلیقه و استعداد است که حرف اول را خواهد زد.
رقابت و سختی در قبولی
حالا سوال اصلی اینجاست که در مجموع قبولی در تجربی سخت تر است یا ریاضی؟ جواب این سوال را اگر حالا و در سال ۱۴۰۳ بپرسید، قطعا خواهیم گفت که قبولی در رشته تجربی سخت تر است. زیرا رقابت در تجربی بسیار بیشتر از ریاضی می باشد و همین موضوع کار را هم دشوار می کند.
از طرفی، در رشته تجربی اکثر دانش آموزان به نیت قبولی در پزشکی حداکثر تلاش خودشان را می کنند. از طرفی دیگر نیز دانشگاه های کمتری در رشته های تجربی فعالیت می کنند. تصور کنید که برای قبولی در مهندسی برق، شما می توانید از انواع حالات مختلف اقدام کنید.
همچنین بخوانید: برنامه ریزی تابستان نهم به دهم
از دانشگاه های پیام نور گرفته تا آزاد و ملی و علمی کاربردی. این در حالی است که برای تجربی ها، تنها گزینه های موجود، آزاد و ملی هستند. با توجه به این موضوع و دلایل دیگر، قطعا می توان گفت که تجربی رقابت بسیار بیشتری دارد.
مزایای رشته ریاضی
شاید بهتر باشد که کمی هم در مورد نکات مثبت و منفی هر کدام از رشته ها صحبت کنیم. در ابتدا در مورد مزایا و معایب رشته ریاضی صحبت خواهیم کرد که شامل چندین مورد می شود. این ویژگی ها شامل موارد زیر می شود.
مزایا:
- قبولی راحت تر
- تنوع در دانشگاه بیشتر
- بهم پیوستگی بهتر مطالب
معایب:
- نیاز به تمرکز بیشتر
- بازار کار ضعیف تر
- نیاز به پیش زمینه درسی قوی تر
اغلب دانش آموزان این مزایا و معایب را در مورد رشته ریاضی قبول دارند. منظور از بهم پیوستگی بهتر مطالب این است که فرمول ها و روند آموزش درس ها در حالت یک خط یکنواخت است. به این صورت که شما می توانید با یادگیری یک مطلب درسی، کار یادگیری های آینده خود را راحت تر کنید. البته این موضوع نیازمند داشتن پیش زمینه ریاضی قوی می باشد.
معایب و مزایای رشته تجربی
وجود برخی از نکات مثبت در این رشته باعث می شود که بسیاری از افراد، تجربی را انتخاب کنند. البته در کنار این مزایا، معایبی هم وجود دارد که باعث عدم انتخاب برخی از افراد می شود. این مزایا و معایب شامل موارد زیر می شود.
مزایا:
- آینده شغلی بهتر
- آرامش و اطمینان بیشتر
- انگیزه پیشرفت بیشتر
معایب:
- سختی مطالب بیشتر
- رقابت سخت تر
- تحصیل طولانی و درازمدت
با وجود اینکه رقابت و سختی قبولی در رشته تجربی بیشتر است، اما این روزها طرفدار بیشتری دارد. دلیلش هم داشتن یک آینده مطمئن و بهتر است که البته نیازمند تلاش و سخت کوشی دانش آموز می باشد. زمانی که شما تجربی را انتخاب می کنید، باید از قبل بدانید که وارد یک رقابت بسیار شدید می شوید.
تفاوت کتاب های رشته ریاضی و تجربی
کتاب های درسی رشته ریاضی و تجربی در دبیرستان تفاوت های قابل توجهی در مطالب و محتوای درسی دارند. تفاوت هایی که باعث می شود هر رشته به روش خاص خودش، دانش آموزان را برای تحصیل و اشتغال متفاوت آماده کند. کتاب های ریاضی دارای محتوای پیچیده در مباحث جبر، حسابان، آمار و احتمال و هندسه هستند. این مباحث دانش آموزان را برای رشته های دانشگاهی مهندسی، فیزیک، و علوم ریاضی آماده می کند.
البته نباید از حجم بیشتر درس های ریاضی غافل شد که در نتیجه باید زمان بیشتری را به مطالعه دهند. این در حالی است که کتاب های رشته تجربی شامل مباحث عمیقی از زیست شناسی هستند. مطالبی مانند ژنتیک، فیزیولوژی بدن انسان، گیاه شناسی و بیوشیمی که برای آمادگی در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی می باشند. در مجموع برای رشته ریاضی فرمول ها و برای رشته تجربی اصطلاحات زیست شناسی حرف اول را می زنند.
تفاوت درس های شیمی و فیزیک
بعضی از کتاب ها و درس ها به صورت مشترک در هر دو رشته وجود دارند. البته اشتباه نکنید، این کتاب ها عمومی نیستند. دانش آموزان هر دو رشته باید دو کتاب شیمی و فیزیک را با کمی تفاوت کوچیک مطالعه کنند. مطالب درس شیمی و فیزیک در رشته تجربی، بیشتر به صورت کاربردی و در زمینه های زیستی و شیمیایی تدریس می شوند.
یعنی مباحث فیزیک و شیمی بیشتر کاربردی و مرتبط با علوم زیستی هستند و معمولا بر روی قسمت های زیست شناسی تمرکز دارند. در رشته ریاضی، فیزیک و شیمی با جزئیات بیشتر و فرمول های پیچیده تری آموزش داده می شوند. در واقع، هدف اصلی در اینجا مانور دادن روی فرمول ها و کشف تئوری های جدید است.
مقایسه حجم مطالب درسی
همان طور که تا حالا گفتیم، هر کدام از رشته ها دارای پیچیدگی خاص خودشان هستند. اما یک مقایسه نیز وجود دارد که مربوط به مقایسه حجم مطالب درسی در رشته تجربی و ریاضی می شود. اگر از نظر حجم مطالب که بخواهیم نگاه کنیم، به نظر می رسد که برای کنکور سراسری، تجربی بیشتر خواهد بود.
زیرا تجربی ها ۵ درس فیزیک، شیمی، ریاضی، زمین شناسی و زیست را آزمون می دهند. این در حالی است که دانش آموزان رشته ریاضی تنها ۳ درس شیمی، فیزیک و ریاضی را آزمون خواهند داد. البته باید این موضوع را هم در نظر بگیرید که درس ریاضیات رشته ریاضی شامل چندین کتاب اضافی دیگر نیز می شود.
این کتاب ها شامل جبر و احتمال، گسسته، هندسه تحلیلی و آمار و احتمالات می باشد. پس اگر از این نظر قصد مقایسه داشته باشیم، به این نتیجه می رسیم که حجم مطالب تقریبا یکسانی خواهند داشت.
کدام رشته برای مهاجرت بهتر است؟
یکی از مهم ترین مسائلی که دانش آموزان به آن علاقه مند هستند، مهاجرت تحصیلی است. برای همین از همان ابتدا طوری مسیر درسی خود را مشخص می کنند که مهاجرت راحت تری داشته باشند. مهاجرت بستگی زیادی به عوامل مختلفی دارد، از جمله بازار کار کشور مقصد، علاقه شخصی، مهارت ها و توانایی های خودتان.
رشته هایی مانند پزشکی، پرستاری، دندانپزشکی و داروسازی در بسیاری از کشورها تقاضا دارند. به خصوص در کشورهایی مثل کانادا، استرالیا و آلمان که با کمبود نیروی کار در بخش سلامت مواجه هستند. برای مهاجرت در این رشته ها، معمولا نیاز به گذراندن دوره های تکمیلی یا امتحانات معادل سازی مدارک وجود دارد.
برای رشته های مهندسی نیز می توانید برای در قالب مهندسی نرمافزار، کامپیوتر، برق، عمران، مکانیک و شیمی اقدان کنید. در مجموع برای هر کدام از رشته ها فرصت های مهاجرتی خاصی وجود دارد که نیازمند تلاش و سرمایه گذاری می باشد.
احتمال موفقیت کدام بیشتر است؟
با کنار هم قرار دادن تمام معیارها، اطلاعات، مزایا و معایبی که گفتیم حالا وقت آن است که احتمال موفقیت خود را بسنجید. با توجه به آمار و ارقام و بدون انتظار از معجزه در کنکور، احتمال موفقیت در رشته ریاضی بسیار بیشتر است. زیرا در این رشته، انواع حالات قبولی مختلف وجود دارد که شما می توانید در آنها تحصیل کنید. به طور مثال، شما می توانید با رتبه ۱۵ هزار کشوری و حتی بالاتر نیز در رشته مهندسی برق تحصیل کنید.
این در حالی است که برای رشته تجربی قبولی در رشته پزشکی یا دندانپزشکی با این وضعیت ممکن نیست. به عبارت ساده تر، به دلیل رقابت و درخواست بیشتر برای تحصیل در پزشکی، احتمال موفقیت هم کمتر است. البته فراموش نکنید که تمامی این نکات تنها به صورت تئوری هستند و همه چیز به تلاش شما بستگی دارد.
کلام آخر
مسئله انتخاب مسیر تحصیلی به ویژه از همان ابتدای دبیرستان، اهمیت بسیار زیادی دارد. اما به نظر می رسد که حالا به خوبی می دانید رشته ریاضی یا تجربی کدام یک بهتر است؟ با این وجود سعی کنید که بعد از تحقیقات و مشورت کامل، رشته مورد خود را انتخاب کنید. در پایان، اگر هنوز هم دچار شک و تردید هستید، بهتر است که با یک مشاور خوب صحبت کنید. این کار به شما کمک می کند تا بتوانید بهترین مسیر درسی مناسب شرایط خود را پیدا کنید.
دیدگاهتان را بنویسید